POZVÁNKA: Medová vůně láká do Pralesa. Oslavte s námi Světový den včel

29. 4. 2024

Světový den včel slavíme jako připomínku významu hmyzích opylovačů pro život na Zemi. Při té příležitosti v sobotu 20. května připravujeme v areálu ekocentra Prales pro zvídavé návštěvníky bohatý program. Od 10 do 16 hodin si na své přijdou jak děti, tak dospělí. Bude možné nahlédnout do útrob včelího úlu nebo si prohlédnout včelu pod mikroskopem. Ti zruční si budou moci vyrobit například svíčku ze včelího vosku nebo hmyzí hotel. Na místě bude k dispozici stánek s prodejem různých včelích produktů. Akce je zdarma.
Celý článek »

1000 žáků navštíví říši včel zdarma. Spolupráce s Weledou pokračuje

12. 3. 2024

Již od roku 2022 trvá naše spolupráce se společností Weleda, která podpořila ekocentrum Prales a umožnila tak uskutečnit ekovýchovné programy Půda žije a Přírodní lékárna pro 1 000 žáků základních škol zcela zdarma. V minulém roce jsme se s žáky základních a mateřských škol vydali opět zkoumat tajemství půdy i léčivé účinky některých rostlin. Na úspěšnou spolupráci navazujeme i v roce 2024, kdy prozkoumáme kouzelnou moc bylin a navštívíme říši živočichů, kteří jsou sice malí vzrůstem, ale velcí svým přínosem pro planetu, protože život bez nich by na Zemi nebyl možný. S přihlašováním neotálejte, počet míst je omezen. (! 20.3. –  již obsazeno)
Celý článek »

POZVÁNKA: Den ptactva v zookoutku. Navštivte naše opeřence i kvízovou stezku

28. 2. 2024

K Mezinárodnímu dni ptactva jsme připravili akci pro návštěvníky Zookoutku Malá Chuchle. Na konci března se můžete těšit na připravená stanoviště se zajímavými informacemi například o sovách, dravcích nebo vodních ptácích. K vidění budou také jednotliví ptačí zástupci ve voliérách a nebude možné minout ani kvízovou stezku při vstupech do zookoutku.

Celý článek »

Rybáři na jaře sloví 11 rybníků. Na některých bude program pro školy

27. 2. 2024

Výlovy pražských rybníků neprobíhají jen na podzim, rybáři využívají také současné předjarní a jarní období a část vodních ploch vypouští až nyní. Český rybářský svaz ve spolupráci s naším střediskem Vodní toky v období od 27. února do 26. března 2024 postupně vypustí a sloví 11 pražských rybníků. Na Hamerském rybníku v Záběhlicích a Hořejším rybníku v Hloubětíně obohatíme výlov doprovodným programem pro objednané základní a mateřské školy. S dětmi si budeme povídat o významu vody v krajině, o rybářském řemesle i o zvířatech, která v rybníce a kolem něj žijí.

Celý článek »

Známe vítěze soutěže Soví brko. Soutěžilo přes 190 výtvorů

10. 2. 2024

Výtvarná soutěž Soví brko, kterou jsme vyhlásili začátkem prosince, oslovila přes 530 dětských i dospělých výtvarníků nejčastěji z Prahy i některé například z Liberce, Berouna nebo Blanska. Do konce ledna k nám dorazilo celkem 198 obrázků, prostorových výtvorů, keramických sošek nebo dokonce audiovizuální animace.

Celý článek »

Letní příměstský tábor v Pralese: Objevujme společně tajemství přírody

29. 1. 2024

Hledáte v předstihu pro své děti letní tábor? Chtěli byste, aby zažily dobrodružství v přírodě, ale ne ve stylu postavy Kevina ve filmu Sám doma nebo Denise, postrachu okolí? V našem v Ekocentru Prales nabízíme v červenci a v srpnu příměstský tábor Tajemství přírody. Neváhejte s přihlašováním, budete tak mít vystaráno a vaše děti o zábavu postaráno. Na výběr jsou dva turnusy.

Celý článek »

POZVÁNKA: Soví houkání od února opět láká návštěvníky do pražských lesů

12. 1. 2024

Upozornění: Kapacita všech termínů vycházek je již plně obsazená. 

Zveme vás na oblíbené vycházky za královnami noci do pražských lesů. Od roku 2011 se tradičně v předjaří společně vydáváme do večerního lesa, abychom se setkali s živými sovami. V tomto období probíhají jejich námluvy a sovy tak častěji reagují i na houkání ornitologických vábniček. Na našich podvečerních výpravách se v doprovodu odborníků můžete zaposlouchat do tajemného houkání jinak neslyšných nočních lovců, také se dozvědět, čím jsou tito tajemní opeřenci tak zvláštní, jak vypadá jejich život či jaké mýty a pověsti o nich kolují. Nevšední zážitek vám nabízíme v termínech v průběhu února a března. Výpravy za sovami si užijí jak děti, tak dospělí.
Celý článek »

Soví brko – výtvarná soutěž na zimní čas. Nechte se inspirovat tajemnými sovami

30. 11. 2023

V Praze žije řada druhů chráněných sov. Jejich jména jsou nám možná povědomá, někdo je dokonce i slyšel, ale málokdo je viděl. Na zimní čas jsme připravili výtvarnou soutěž zaměřenou právě na sovy. Cílem soutěže je zvýšit povědomí o životě sov a jejich nočních výpravách, které jsou pro nás často opředené tajemstvím. Cenou pro jednotlivce bude vstupenka na vycházku Za sovím houkáním 2024. V kategorii kolektiv budou mít vítězové možnost zlepšit podmínky hnízdění sov vyvěšením budky na vhodném místě a během povídání s odborníkem se i setkat s živou sovou.

Celý článek »

Včelařem na zkoušku můžete být již od ledna. Užijte si rok 2024 se včelami

18. 10. 2023

Přemýšlíte o vlastním chovu včel, ale bojíte se, že nemáte dost zkušeností? Chtěli byste si to zkusit předtím, než nakoupíte všechno vybavení? A rádi byste, aby vám někdo poradil a pomohl, když si nebudete vědět rady? V tom případě je tato nabídka přesně pro vás. Od ledna 2024 v našem ekocentru Prales a také na včelnici u rybníka Labuť v Kunratickém lese spouštíme čtvrtý ročník projektu Včelařem na zkoušku – komunitní včelnice, během kterého si můžete pronajmout jeden z úlů se včelstvem v produkční síle a osobně si vyzkoušet, jak taková péče o včely v praxi vypadá. Hlásit se můžete do 31. prosince 2023. Dlouho se však nerozmýšlejte, počet nabízených úlů je omezený!

Celý článek »

Workshopy ve Dřeváku začínají v listopadu. Voní bylinkami, dřevem i voskem

5. 10. 2023

Rádi pracujete s přírodními materiály a doma na to nemáte prostor ani potřebné vybavení? Lákají vás řemesla našich předků nebo si chcete jen vyzkoušet něco nového a třeba vyrobit originální dárek? Od podzimu do jara nabízíme širokou škálu rukodělných setkání, na kterých využijete svoji zručnost a kreativitu. Nechte se zlákat vůní dřeva, bylin či včelího vosku a vyrobte si s námi dřevěnou misku, kožený opasek, bylinnou mast, mýdlo nebo kokedamu. Svou zahradu si můžete také oživit vlastnoručně vyrobeným krmítkem, ptačí budkou či hmyzím hotelem. Ve Dřeváku v Ekocentru Prales čeká na vaše tvoření příjemné zázemí i zkušení lektoři.
Celý článek »

POZVÁNKA: Přijďte za podzimním troubením do zookoutku Malá Chuchle

26. 9. 2023

Navštivte nás v zookoutku Malá Chuchle a můžete s námi vstoupit do kouzelného podzimního období jeleního i loveckého troubení. Naše brány jsou zdarma otevřené všem návštěvníkům. Začínáme v říjnu akcí To jsem z toho jelen, během níž spolu nahlédneme do světa jelenů a dalších parohatých či rohatých obyvatel lesa. V listopadu oslavte s námi za zvuku borlic a lesnic svátek sv. Huberta, patrona myslivců, na Svatohubertském troubení.
Celý článek »

Soutěž o nejlepšího sběrače začíná. Letos sbírá Praha 10, 11, 14, 15, Satalice a Vinoř

25. 9. 2023

Pro školy v městských částech Praha 10, Praha 11, Praha 14, Praha 15, Praha-Satalice a Praha-Vinoř vyhlašujeme podzimní soutěž O nejlepšího sběrače, ve které se již třináct let pravidelně utkávají žáci pražských škol a školek. Letos se opět zaměříme na naše zookoutky a jejich obyvatele. Účastníci soutěže mohou sbírat žaludy, bukvice, vlašské a lískové ořechy a šípky, na kterých si pak pochutnají třeba divoká prasata, daňci nebo krkavci. Pozor ale na kaštany, ty přijímat nebudeme.

Celý článek »

POZVÁNKA: Prožijte s námi Den stromů v Kunratickém lese

17. 8. 2023

Jak funguje strom jako klimatizace a les zase jako zásobník na vodu? Kdo je to arborista? Co dělá lesník? Jak se měří les? Komu slouží strom jako obydlí? To vše a mnohem víc se dozvíte na celodenní oslavě Dnů stromů ve středu 20. září 2023. Srdečně vás spolu s hlavním městem Prahou zveme do Kunratického lesa, kde vás čeká celodenní program o stromech, lese a jeho zvířecích obyvatelích a kde zblízka poznáte práci těch, kdo o pražskou zeleň pečují.

Celý článek »

POZVÁNKA: Dny stromů v Praze 2023 – zajímavé akce v průběhu září

16. 8. 2023

Pojďte s námi v září do pražské přírody a oslavme tak společně letošní Dny stromů 2023. Na celý měsíc jsme pro děti, rodiče, prarodiče a všechny přátele stromů a lesa ve spolupráci s hlavním městem Prahou připravili vycházky do pražské zeleně a tematické exkurze či workshopy. Společně se vydáme například do Stromovky, na Petřín nebo na včelnici v Kunratickém lese. Zajímavý program chystáme speciálně také pro školní třídy, které se budou moci objednat na libovolný zářijový termín. Kromě toho ale všem rozhodně doporučujeme si v diáři zakroužkovat středu 20. září 2023. To bude letošní hlavní Den stromů v Kunratickém lese, kde pro vás bude připraven celodenní program o stromech, lese a jeho obyvatelích od těch nejpovolanějších – od lesníků, kteří se o všechno tohle přírodní bohatství starají.

Celý článek »

POZVÁNKA: Květen patří lesům. Poznejte les očima lesníka

3. 5. 2023

V květnu se tradičně zapojujeme do celorepublikových akcí, během nichž lesnické organizace představují zájemcům les očima lesníků a přibližují jim úskalí i radosti péče o něj.
Několik lesních aktivit volně přístupných veřejnosti máme připravených na akci Den otevřených lesů, kterou pořádá Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v České republice, jehož jsou Lesy hl. m. Prahy také členy. Pokračovat budeme programy pro školy v rámci Týdne lesů, který se u nás pořádá od roku 2008 a jehož letošní téma je „Zdraví je z lesa“.

Celý článek »

Jaro přinese výlovy rybníků, některé s doprovodným programem pro školy

28. 2. 2023

Výlovy pražských rybníků neprobíhají jen na podzim, rybáři využívají také současné předjarní a jarní období a část vodních ploch vypouští až nyní. Český rybářský svaz ve spolupráci s naším střediskem Vodní toky v období od 14. do 30. března 2023 postupně vypustí a sloví 8 pražských rybníků.
Na Hamerském rybníku v Praze 10 a Hořejším rybníku v Hloubětíně obohatíme výlov doprovodným programem pro objednané základní a mateřské školy. S dětmi si budeme povídat o významu vody v krajině, o rybářském řemesle i o zvířatech, která v rybníce a kolem něj žijí.

Celý článek »