Včelařem na zkoušku můžete být již od ledna. Užijte si rok 2024 se včelami

18. 10. 2023

Přemýšlíte o vlastním chovu včel, ale bojíte se, že nemáte dost zkušeností? Chtěli byste si to zkusit předtím, než nakoupíte všechno vybavení? A rádi byste, aby vám někdo poradil a pomohl, když si nebudete vědět rady? V tom případě je tato nabídka přesně pro vás. Od ledna 2024 v našem ekocentru Prales a také na včelnici u rybníka Labuť v Kunratickém lese spouštíme čtvrtý ročník projektu Včelařem na zkoušku – komunitní včelnice, během kterého si můžete pronajmout jeden z úlů se včelstvem v produkční síle a osobně si vyzkoušet, jak taková péče o včely v praxi vypadá. Hlásit se můžete do 31. prosince 2023. Dlouho se však nerozmýšlejte, počet nabízených úlů je omezený!

Komunitní včelaření

Naše organizace se včelaření věnuje již od roku 2011, kdy jsme zahájili projekt Návrat včel do pražských lesů a začali zakládat či obnovovat včelnice na různých místech v pražské přírodě. Věnujeme se nejen chovu včel, ale také zpracování medu a vosku a včelařským ekovýchovným programům.

Od roku 2021 v rámci projektu Včelařem na zkoušku – komunitní včelnice nabízíme k pronájmu úly, ve kterých si lze celý rok chov včel s odbornou podporou osobně vyzkoušet.

👉Pronájem jednoho úlu se včelstvem činí 12 000 Kč / rok.

Cena pronájmu zahrnuje:

👉plně vybavený úl typu ⅔ Langstroth s náhradními nástavky,
👉 včelstvo v produkční síle,
👉 vybavení na získávání medu a 5 velkých vlastnoručně vytočených sklenic medu ze včelstva, ke kterým vám dodáme i vlastní etikety s vaším jménem. 🙂
👉 úvodní seminář na téma péče o včelstvo, workshopy a exkurze do medného a voskového provozu Lesů hl. m. Prahy,
👉 podle potřeby průběžné konzultace s naším včelařem či kontroly na včelnici.

Včelí úl

Komunitní včelnice v ekocentru Prales se nachází v jeho dolním areálu a je zde k dispozici sociální zařízení, zdroj vody i parkoviště. A pokud na včelnici přijedete s dětmi, mohou se zabavit u nejrůznějších herních prvků, které jsou v ekocentru návštěvníkům k dispozici, projít si naučnou stezku Cestu dřeva nebo si prohlédnout zvířata na místní farmě.

Komunitní včelnice ekocentrum Prales

Komunitní včelnice u rybníka Labuť se nachází v Kunratickém lese. V areálu včelnice je k dispozici jednoduchý dřevěný domek s krytou terasou, je ale třeba počítat s tím, že zde není zdroj vody ani elektrického proudu. Toto stanoviště však včelám poskytuje velmi kvalitní lesní pastvu a výhodou pro včelaře je klidné prostředí a soukromí při práci. Včelnice je dobře dostupná MHD i autem.

Včelnice U Labutě v Kunratickém lese

Kontakty pro zasílání přihlášek a další informace:

Kateřina Válková, tel. 771 230 241, e-mail valkova@lesy-praha.cz
Lukáš Pátek, tel. 777 465 013, patek@lesy-praha.cz

Přihlásit se můžete do 31. prosince 2023, úvodní seminář se uskuteční během ledna 2024.