POZVÁNKA: Medová vůně láká do Pralesa. Oslavte s námi Světový den včel

29. 4. 2024

Světový den včel slavíme jako připomínku významu hmyzích opylovačů pro život na Zemi. Při té příležitosti v sobotu 18. května připravujeme v areálu ekocentra Prales pro zvídavé návštěvníky bohatý program. Od 10 do 16 hodin si na své přijdou jak děti, tak dospělí. Bude možné nahlédnout do útrob včelího úlu nebo si prohlédnout včelu pod mikroskopem. Ti zruční si budou moci vyrobit například svíčku ze včelího vosku nebo hmyzí hotel. Na místě bude k dispozici stánek s prodejem různých včelích produktů. Akce je zdarma.

Co se budete moct dozvědět?
👉 Jak to vypadá ve včelím úlu?
👉 Čím se včely živí?
👉 Jaké činnosti dělá včelař během roku?
👉 Co potřebuje včelař ke své práci?
👉 Jaký význam mají hmyzí opylovači?
👉 Jak zpracovat včelí produkty?
👉 A mnoho dalšího.

den-vcel_2024

Co ještě v ekocentru Prales najdete?
👉 motýlí louku
👉 broukoviště
👉 chystáme apidomek a včelí stezku

Jak to se Světovým dnem včel celé začalo?
V roce 2016 požádala slovinská vláda s podporou Mezinárodní federace včelařských asociací Apimondia na evropské konferenci mezivládní organizace FAO (Organizace pro výživu a zemědělství) při OSN (Organizace spojených národů), aby se jubilejní den narození Antona Janschy (20. května 1734 v Breznici – 20. září 1773 ve Vídni) slavil jako celosvětový včelařský svátek. Od roku 2018 tedy slavíme 20. květen jako Světový den včel a včelařů, přesně rok poté, co po valném shromáždění OSN jednomyslně návrh schválilo.

Proč právě na jeho narozeniny?
Anton Janscha byl totiž průkopníkem moderního způsobu chovu včel a jako včelmistr Marie Terezie významně přispěl k podobě a přijetí jejích známých patentů. Těmi císařovna příznivě ovlivnila rozvoj včelařství v celé tehdejší habsburské monarchii, jehož jsme tehdy byli součástí.