POZVÁNKA: Prožijte s námi Den stromů v Kunratickém lese

17. 8. 2023

Jak funguje strom jako klimatizace a les zase jako zásobník na vodu? Kdo je to arborista? Co dělá lesník? Jak se měří les? Komu slouží strom jako obydlí? To vše a mnohem víc se dozvíte na celodenní oslavě Dnů stromů ve středu 20. září 2023. Srdečně vás spolu s hlavním městem Prahou zveme do Kunratického lesa, kde vás čeká celodenní program o stromech, lese a jeho zvířecích obyvatelích a kde zblízka poznáte práci těch, kdo o pražskou zeleň pečují.

Den stromů v Kunratickém lese

👉 Ve středu 20. září na vás budeme od 9 do 18 hodin čekat u Velkého altánu v Kunratickém lese. Tady bude infostánkem začínat trasa po zajímavostech a činnostech, které se pojí s lesem a péčí o něj. Nejmenší návštěvníci si pohrají se skládačkami ze dřeva či otočnými dřevěnými obrázky nebo si vyzkouší třeba dendrofon. Kdo se chce dozvědět více o jednotlivých druzích stromů, může si prohlédnout ukázky listů, šišek, dřeva i plodů. A kreativci se mohou třeba pustit do tvoření z přírodních materiálů v naší lesní dílničce.

Chybět nebudou ani ukázky nebezpečné, ale nepostradatelné práce arboristů. Ti vám představí stromolezeckou techniku či akustický tomograf a také si budete moci jejich vybavení sami vyzkoušet. Odborníci z České zemědělské univerzity v Praze vám zase ukážou, jak fungují různé přístroje na měření stromů nebo jak lze při péči o les využít drony. Poznáte také, jaká je práce koně, který lesníkům pomáhá v těžko přístupném terénu.

Den stromů v Kunratickém lese

Jak se správně zachovat při nalezení zraněného zvířete, poradí kolegové z naší Záchranné stanice pro volně žijící živočichy, kteří s sebou vezmou i některého ze zvířecích pacientů. Díky České společnosti pro ochranu netopýrů se setkáte se živým netopýrem a dozvíte se více také o těchto nočních savcích. V proskleném úlu nahlédnete do života včel a seznámíte se s pomůckami, které používají včelaři. K vidění zde budou také dravci, které můžete potkat v naší přírodě. Kdo by chtěl ptákům ve svém okolí poskytnout úkryt, ve kterém by se jim dobře žilo, dozví se o typech budek pro různé druhy opeřenců, jejich správném umístění i vhodné péči o ně.

👉 Díky finanční podpoře hlavního města Prahy jsou veškeré akce k letošním Dnům stromů ZDARMA. Do Kunratického lesa zveme nejen jednotlivce a rodiny, ale také školní kolektivy. Pokud se chcete se svou třídou zúčastnit hlavního programu, prosíme, abyste se kvůli kapacitě jednotlivých stanovišť předem nahlásili na telefonním čísle 775 018 630 nebo na e-mailu sev@lesy-praha.cz.

Bosá stezka

👉 Velkou akcí v Kunratickém lese ale naše oslavy Dnů stromů rozhodně nekončí. Na celé září jsme pro vás ve spolupráci s hlavním městem Prahou připravili vycházky do pražské zeleně a tematické exkurze a workshopy. Společně se vydáme například na procházku na Petřín, za netopýry do Stromovky nebo na včelnici v Kunratickém lese nebo si můžete během workshopu osvojit základy řezbářství. Speciální program je také pro školní třídy, které se po objednání budou moci v libovolném zářijovém termínu podívat nejen do pražských lesů, ale vyrazit třeba na exkurzi do kompostárny nebo na program do ekocentra Prales.

Celý projekt Dny stromů financuje hlavní město Praha prostřednictvím odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy a organizačně ho zajišťují Lesy hl.m. Prahy.

Malá ochutnávka a ohlédnutí za akcí Den stromu v Kunratickém lese v loňském roce.