POZVÁNKA: Akce v Kunratickém lese a září plné exkurzí. Slavíme Dny stromů

13. 8. 2022

Vyrazte s námi v září do pražské přírody a oslavme tak společně letošní Dny stromů. Na celý měsíc jsme pro děti, rodiče, prarodiče a všechny přátele lesa ve spolupráci s hlavním městem Prahou připravili vycházky do pražské zeleně a tematické exkurze. Společně se vydáme například na vycházku do Stromovky, na Petřín nebo za zvířecími obyvateli lesa do zookoutku v Malé Chuchli a zajímavé programy a workshopy chystáme speciálně také pro školní třídy, které se budou moci objednat na libovolný zářijový termín. Kromě toho ale všem rozhodně doporučujeme si v diáři zakroužkovat středu 14. září 2022. To bude letošní hlavní Den stromů a v Kunratickém lese pro vás bude připraven celodenní program o stromech, lese a jeho obyvatelích od těch nejpovolanějších – od lesníků, kteří se o všechno tohle přírodní bohatství starají.

Celý projekt Dny stromů financuje hlavní město Praha prostřednictvím odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy a organizačně ho zajišťují Lesy hl. m. Prahy.

Co všechno jsme pro vás na září připravili?

Kdy? Co vás čeká? Místo srazu
6. 9. 2022
19:00-20:00
Vycházka Za pražskými netopýry (Stromovka)
Při podvečerní vycházce s pomocí detektoru zjistíme, jak bohatý zvukový repertoár netopýři mají a jak se od sebe svými hlasy navzájem liší jejich druhy, z nichž 17 se v Praze prokazatelně vyskytuje. Dozvíte se více o životě netopýrů v jejich přirozeném prostředí a sami si některého z nich budete moci prohlédnout.
sraz před Šlechtovou restaurací
8. 9. 2022
17:00-18:30
Exkurze do Medárny Lesů hl. m. Prahy (Práčská 1885, Praha 10)
Poznat zblízka místo, kde to voní medem a kde se zpracovává včelí vosk? Přijďte se podívat na naši medárnu, nahlédnout do opravdového včelařského provozu a dozvědět se víc o včelařském řemeslu.
sraz před medárnou
14. 9. 2022
9:00-18:00
Akce Den stromů v Kunratickém lese
Celodenní program o stromech, lese a jeho obyvatelích. Zblízka poznáte i práci těch, kteří se o les starají. Kromě toho budete mít příležitost setkat se také se zvířecími pacienty naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy, s živým netopýrem či s dravci, které můžete pozorovat v pražské přírodě. Nahlédnete do včelího úlu, uvidíte v akci dřevosochaře, vyzkoušíte si pomůcky pro práci arboristů a mnoho dalšího.
okolí Velkého altánu
15. 9. 2022
17:00-18:30
Komentovaná vycházka do Stromovky
Komentovaná procházka největším pražským parkem vás provede jeho minulostí i současností. Dozvíte se, co všechno obnáší správa a údržba Stromovky, jaké rostliny a dřeviny v parku vysazujeme a jak o ně pečujeme. Představíme vám také zdejší komplex rybníků a Rudolfovu štolu, která je napájí.
sraz před Šlechtovou restaurací
20. 9. 2022
17:00-18:30
Komentovaná vycházka do Kunratického lesa
Náš lesník vás provede po lesních cestách i mimo ně a představí vám život dřeviny od semínka až po dospělý strom. Ukáže vám, jak se lidé jako on o les starají, jak ho vychovávají, jak ho kontrolují i chrání. Dozvíte se, jakou má les v krajině funkci, v čem je nenahraditelný a co všechno musí jeden takový strom během sta let zažít a zvládnout.
sraz u Velkého altánu
22. 9. 2022
17:00-18:30
Exkurze Za zvířecími obyvateli lesa (zookoutek Malá Chuchle)
Při komentované prohlídce největšího pražského zookoutku si představíme živočichy žijící v našich lesích i ty, kteří kvůli svému trvalému handicapu zůstali v péči zookoutku. Chybět nebude ani krmení některých zvířat.
sraz v zookoutku Malá Chuchle
29. 9. 2022
17:00-18:30
Komentovaná vycházka na Petřín
Vrch Petřín, jemuž vévodí Petřínská rozhledna, patří mezi nejvýraznější dominanty Prahy. Na skalnatém vršku nad Vltavou najdete řadu historických a církevních památek, hvězdárnu či známé zrcadlové bludiště, a to vše uprostřed kvetoucích sadů a zahrad, které pokrývají jeho svahy. Zveme vás na komentovanou prohlídku tohoto jedinečného parku, o jehož zeleň se naše organizace stará.
sraz na Strahovském nádvoří

👉 Díky finanční podpoře hlavního města Prahy jsou veškeré akce ke Dnům stromů 2022 zdarma. Svoji účast na vycházce nebo exkurzi je ale třeba předem nahlásit kvůli omezené kapacitě, a to na telefonním čísle 775 018 630 nebo na e-mailu sev@lesy-praha.cz.

kterým vás provede jeden z našich lesníků

A co máme pro školy?

Školní kolektivy si pro sebe mohou objednat některou z našich vycházek a exkurzí, a to na libovolný termín v průběhu září. K dispozici jsou tyto vycházky a exkurze:

  • Komentovaná vycházka do Kunratického lesa (délka 1,5 h)
  • Komentovaná vycházka do Stromovky (délka 2 h)
  • Za zvířecími obyvateli lesa (délka 2 h)
  • Komentovaná vycházka na Petřín (délka 1,5 h)
  • Exkurze do Medárny Lesů hl. m. Prahy (délka 1 h)
  • Exkurze do Kompostárny hl. m. Prahy (1 h). Speciálně pro školy jsme připravili exkurzi do kompostárny, kterou v Praze-Slivenci pro hlavní město provozujeme od roku 2017. Náš odborník žáky provede celým areálem a vysvětlí, jak takové zařízení funguje. Názorně jim ukáže, jak lze bioodpad efektivně zpracovávat a jak z něj procesem kompostování postupně vzniká hnojivo, které lze znovu využít například při výsadbách v pražských parcích.
  • Program Cesta dřeva (2 h). Na dvouhodinovém programu Cesta dřeva provedeme žáky životem lesa. Děti se naučí rozpoznat jednotlivé druhy stromů a jejich semínka a mohou se také podívat, jak se sází nebo kácí strom.
  • Základy řezbářství (4 h). Vlastní šikovnost si děti mohou vyzkoušet na workshopu základů řezbářství. Zjistí, že dřevo je nádherný voňavý materiál a práce s ním není tak složitá, jak se na první pohled může zdát. Žákům zapůjčíme řezbářské nástroje, s nimiž si pod odborným dohledem vyrobí svou první dřevěnou misku.

👉 Díky finanční podpoře hlavního města Prahy jsou veškeré akce a programy ke Dnům stromů 2022 zdarma. Školy se mohou objednat na vycházku, exkurzi či program na jakýkoli termín v průběhu září 2022, a to na telefonním čísle 775 018 630 nebo na e-mailu sev@lesy-praha.cz.

Hlavní program ke Dnům stromů chystáme v polovině září v Kunratickém lese

Hlavní akci pro školy i veřejnost k letošním Dnům stromů plánujeme na středu 14. září. U Velkého altánu v Kunratickém lese pro vás budeme od 9 do 18 hodin. Čeká vás celodenní program o stromech, lese a jeho obyvatelích a zblízka poznáte i práci těch, kteří se o les starají. Kromě toho budete mít příležitost setkat se také se zvířecími pacienty naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy, s živým netopýrem či s dravci, které můžete pozorovat v pražské přírodě. Nahlédnete do včelího úlu, uvidíte v akci dřevosochaře, vyzkoušíte si pomůcky pro práci arboristů a mnoho dalšího.

👉 Pokud se chcete se svou třídou nebo školou zúčastnit hlavního programu Dne stromů ve středu 14. 9., prosíme, abyste se rovněž předem nahlásili kvůli kapacitě jednotlivých stanovišť, a to opět na telefonním čísle 775 018 630 nebo na e-mailu sev@lesy-praha.cz.

DSC_3161

Stromokvíz

Klikněte a třeba se dozvíte něco nového, co jste o stromech ještě netušili.
stromokviz