Přednášky ve Dřeváku. Čekají vás různá témata i zajímaví hosté

29. 10. 2021

Kromě workshopů pro vás v ekocentru Prales na dlouhé zimní večery chystáme také sérii zajímavých setkání a přednášek. U nás si vyberou nadšenci do cestování, milovníci přírody a zvířat i fanoušci vesmíru a jeho záhad.

Z čeho můžete vybírat?

Termín Téma přednášky
11. 11.
Ze života zvířecích záchranářů
Jejich revírem je metropole, jejich tempo je hektické, jejich pacienty jsou osiřelá mláďata i uvízlí či zranění živočichové, kteří tu žijí s námi a někdy si nedokážou sami poradit s nástrahami lidské civilizace. Zajímá vás, jak vypadá běžný den takového zvířecího záchranáře z naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy? Jejich pacienti jim poděkovat nedokážou, jejich práce má ale obrovský smysl. Přijďte se o tom sami přesvědčit.
od 17 hodin / vstup 50 Kč
18. 11. Island, země ohně a ledu
Nezkrotná země, kde si do toho přírodní živly nikdy nenechají moc mluvit. 🙂 Takový je Island. Pobřeží ostrova bičují divoké vlny, malý potůček se náhle mění v dravou řeku a strhává mosty a pod studenými a zdánlivě nehybnými ledovci se ukrývají činné sopky, které svou silou dokážou měnit nejen krajinu a klima, ale i osud lidstva. Zavedeme vás k vodopádům, horkým pramenům, k velkolepým ledovcovým jezerům, do duhových hor i ke kráteru aktivní sopky a představíme vám tento jedinečný ostrov.
od 17 hodin / vstup 50 Kč
2. 12. Tajemství vesmíru
Vesmír nás lidi fascinuje již od nepaměti. Po staletích zkoumání i za použití nejmodernější techniky o něm stále víme tak málo a mnoho našich otázek zůstává nezodpovězených. Jak vznikl? Je opravdu nekonečný? A jsme ve vesmíru sami?
od 17 hodin / vstup 50 Kč
9. 12. Jak pomáhat živočichům v zimě
Zima je pro živočichy náročným obdobím. Nízké teploty, nedostatek potravy, krátký den. Naše pomoc pro ně může být záchranou, ale i neštěstím. Kdy a jak správně pomáhat, jaké krmivo je pro koho vhodné a čím naopak divokým zvířatům můžeme nevědomky uškodit, to vám poradí odborníci z naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy.
od 17 hodin / vstup 50 Kč
16. 12. O poutnictví
Říká se, že cesta je cíl. V případě poutnictví to platí dvojnásob. Pouť, nebo výlet? Kdo je poutník? Kam jde a proč? Co to jsou cestovatelské artefakty? Poutnictví očima poutníka, který vám během svého vyprávění přiblíží jak poutě středověké, tak i ty současné, které sám zažil. Možná vás jeho vyprávění dokonce zvedne ze židle a nasměruje na vaši vlastní pouť.
od 17 hodin / vstup 50 Kč
6. 1. Ze života veverek
Rezavý nebo černý kožich, huňatý ocas, roztomilý kukuč, mrštné tělo a hra na schovávanou v korunách stromů. To jsou veverky. Svůj život přizpůsobily lidské civilizaci a staly se součástí městské přírody. Když je vidíme, poznáme, o koho jde, jak moc je ale doopravdy známe? Zajímavé vyprávění o životě veverek a jejich soužití s člověkem.
od 17 hodin/vstup 50 Kč
20. 1. Bobří tajemství
Bobři se do Prahy vrátili v roce 2015 po skoro 200 letech. Jsou to naši největší hlodavci, kteří svými stavbami dokážou měnit krajinu. Jsou dokonale přizpůsobení pobytu ve vodě a jejich způsob života budí obdiv i obavy. Pojďte se s nimi blíže seznámit.
od 17 hodin / vstup 50 Kč
27. 1. Zero waste – co to je a jak na to
O životním stylu, který minimalizuje produkci odpadu běžně vznikajícího při každodenních činnostech. Je šetrný k životnímu prostředí, a navíc v nás dokáže probouzet kreativitu a hravost. Chcete s ním začít zlehka a dozvědět se o zásadách 5R, založených na vědeckých principech? Neváhejte a přijďte. Jednou se začít musí. 🙂
od 17 hodin / vstup 50 Kč
3. 2. Mláďata – kdy pomáhat a kdy pomoc škodí
Většina z nás má snahu mláďatům bez rozdílu pomáhat. Jsou přece tak malá a bezbranná. Ale je to nutné? Neděláme fatální chyby? Odborníci z naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy vám vysvětlí, kdy mládě naši pomoc opravdu potřebuje a kdy je naše pozornost naopak na škodu.
od 17 hodin / vstup 50 Kč

Přednášky trvají obvykle 1-1,5 hodiny a konají se vždy od 17 hodin v budově Dřevák, která se nachází v horním areálu ekocentra Prales.

Kapacita sálu je omezená. Je nutné se předem registrovat na e-mailu swolova@lesy-praha.cz.

Veverka ze záchranné stanice