Jak vyrobit draka, mýdlo či kokedamu? Naučíme vás to ve Dřeváku

26. 10. 2021

Rádi pracujete se dřevem a dalšími přírodními materiály, ale doma na to nemáte prostor ani potřebné vybavení? Chtěli byste si udělat draka, který doopravdy létá, vyřezat dřevěnou misku nebo si vyzdobit byt vlastnoručně vyrobenými vánočními ozdobami? Přijďte k nám do ekocentra Prales. Během letošního podzimu a zimy vás čeká série nejrůznějších tematických workshopů. Plánujeme rukodělná setkání, při nichž vás naučíme pracovat se dřevem, kůží a dalšími přírodními materiály, i workshopy zaměřené na využívání darů přírody pro naše zdraví či krásu.

vánoční výzdoba

Z čeho můžete vybírat?

Termín Téma workshopu
2. 11.
Jak na létajícího draka
Papíroví draci k podzimu bezpochyby patří a na jejich pouštění se těší malí i velcí. O to větší zklamání nastane, když se koupený drak místo letu v oblacích jen divoce točí na místě nebo nevzlétne vůbec. Vyrobte si s námi vlastního draka, kterému by měl pro ladný let stačit jen lehounký vánek.
od 17 hodin / vhodné pro začínající i pokročilé piloty / cena 100 Kč
9. 11. Podzimní tvoření
Na podzim se příroda převléká do barevného hávu, dozrávají plody a padá barevné listí. Přenesme si kousek podzimní atmosféry také domů. Využijeme toho, co příroda nyní nabízí, a vyrobíme si dekorace z barevného listí nebo zvířátka ze šišek, kaštanů či ořechů.
od 17 hodin / vhodné pro rodiny s dětmi / cena 50 Kč
16. 11. Sejdeme se na krmítku
Chtěli byste mít na zahradě či balkoně vlastní krmítko a zblízka pozorovat ptáčky? S námi si právě takové krmítko vyrobíte, a navíc se naučíte připravovat ptačí hostinu z vhodných surovin, tak abyste opeřencům skutečně pomáhali. Dozvíte se také, jaké ptačí návštěvníky u vás doma můžete očekávat.
od 17 hodin / vhodné pro příznivce opeřenců / cena 100 Kč
23. 11. Výroba adventních věnců
Vánoce nám klepou na dveře a my si společně vyrobíme (ne)tradiční adventní věnec. Chcete tentokrát věnec z chvojí, šišek nebo snad ze dřeva? Volba je jen a jen na vás. Uděláme si vlastní korpus a k dispozici budeme mít nejrůznější přírodniny k dozdobení. Ostatní „nepřírodní“ ozdoby si přineste dle svého vkusu.
od 17 hodin / vhodné pro vánoční nadšence / cena 100 Kč
30. 11. Výroba mýdel
U našeho mýdlového workshopu se rozhodně neušpiníte! Popusťte uzdu své fantazii a vyrobte si mýdlo, které bude opravdu jedinečné svou barvou, vůní či designem. Získáte tak originální dárek pro někoho ze svých blízkých.
od 17 hodin / vhodné pro ty, kteří nejsou namydlení / cena 100 Kč
7. 12. Řezbářství pro začátečníky
Dřevo je nádherný voňavý materiál a práce s ním není až tak složitá, jak se na první pohled může zdát. Řezbáři umí z kousku měkkého dřeva vytvořit nádherné předměty a my se o něco takového můžeme také pokusit. Půjčíme vám jejich nástroje a pod odborným dohledem si zkusíte vyrobit svoji první dřevěnou misku. 🙂
od 17 hodin / vhodné pro šikovné a/nebo odvážné / cena 200 Kč
14. 12. Výroba koupelových solí a šumivých koulí do koupele
Není nic příjemnějšího než si po náročném dni lehnout do horké lázně. Aby byl váš požitek dokonalý, naučíme vás, jak si připravit vlastní koupelovou sůl nebo šumivou bylinkovou kouli, díky nimž se rozplyne veškeré napětí a stres.
od 17 hodin / vhodné pro milovníky koupelí / cena 100 Kč
21. 12. Svícny sváteční i všední
Světlo svíček navodí i ve všední den sváteční náladu a domácí pohodu. Vyrobíme si jednoduchý svícen z přírodních materiálů a ukážeme si nápady na svícny z běžných věcí, které najdete v domácnosti. Protože Štědrý den už bude za rohem, můžete svícen využít i jako dárek pro své blízké.
od 17 hodin / vhodné pro milovníky blikajících světýlek / cena 100 Kč
4. 1. Stromečky štěstí
Oblíbená dekorace, která má tradici v čínském učení feng-šuej. Říká se, že tyto stromečky harmonizují obytný prostor, přináší štěstí, zdraví a prosperitu a plní přání. Na začátku nového roku můžeme věnovat čas jeho výrobě a trošku si tak pojistit rok 2022. 😉 Anebo jeho darováním někomu dalšímu udělat novoroční radost.
od 17 hodin / vhodné pro potencionální smolaře / cena 100 Kč
11. 1. Hladce a obrace aneb Jak se nesplést při pletení
Obdivujete zručnost našich babiček, kterým pod kmitajícími jehlicemi vznikají mistrovské vlněné čepice, šály či svetry? Chtěli byste si to sami vyzkoušet, ale bojíte se, že to popletete? S námi se naučíte základní techniku pletení, dozvíte se, která vlna se hodí na co a že není jehlice jako jehlice, a především si také sami upletete vlastní vlněnou podložku pod hrnek.
od 17 hodin / vhodné pro ty, kteří (se) nepletou / cena 150 Kč
18. 1. Výroba mastí
Tajemnou sílu bylin naši předkové dobře znali. Proč se nevrátit ke kořenům a nezkusit si vyrobit kosmetiku bez chemických přísad a barviv? Využijeme toho, co nám příroda nabízí, a připravíme si krémy pouze z bylin a masťových základů.
od 17 hodin / vhodné pro všechny mazané / cena 100 Kč
25. 1. Jak na vlastní kokedamu
Možná už jste někde viděli rostliny, které měly místo květináče mechovou kouli a zavěšené pod stropem „levitovaly“ v prostoru. Není to žádná magie, ale japonský způsob pěstování rostlin, který se vyvinul z tradice bonsají. Kokedamu, jak se této metodě říká, si každý zvládne vyrobit sám. Poradíme vám, jak na to.
od 17 hodin / vhodné pro milovníky pokojovek / cena 300 Kč

Workshopy trvají obvykle 1,5-2 hodiny a konají se vždy od 17 hodin v budově Dřevák, která se nachází v horním areálu ekocentra Prales.

Na workshopy je nutné se předem registrovat na e-mailu swolova@lesy-praha.cz.

řezbářství