V pražských lesích budou stát repliky historických včelích klátů

6. 10. 2014

Ojedinělý projekt výroby replik historických včelích klátů byl zahájen. Pod rukama studentů Střední školy umělecké a řemeslné začaly vznikat dva unikátní včelí úly tradičními metodami ze dřeva z pražských lesů.

Společný projekt Lesů hl. m. Prahy, občanského sdružení Mezi stromy a Střední školy umělecké a řemeslné z pražského Zlíchova obohatí interaktivní včelnici u Labutě v Kunratickém lese funkčními replikami historických včelích klátů. Tyto včelí úly vznikají podle tradičních metod z topolových kmenů a pro samotné studenty je to velké dobrodružství a zároveň nahlédnutí do historie prastarého vztahu mezi člověkem a včelami. Původní metody zpracování dřeva si studenti vyzkouší i při výrobě stříšek úlů, pro něž byl jako materiál zvolen smrkový štípaný šindel, který jim zaručuje dlouhou životnost.
vceli_klat_navrh_1vceli_klat_navrh_2avceli_klat_navrh_2b

Jednotlivé historické úly budou samozřejmě plně funkční, a navíc budou zkonstruovány tak, aby bylo možné bezpečně nahlédnout dovnitř a bez obav pozorovat včelí cvrkot. Tradiční úly a včelaření podle původních zvyklostí doplní současné moderní úly a návštěvníci naší včelnice tak budou mít jedinečnou příležitost bezprostředně porovnávat chování včel v různých typech obydlí.
imgp3495
Výroba klátů je podpořena prostředky z grantového programu hlavního města Prahy a navazuje na celopražský projekt Lesů hl. m. Prahy Návrat včel do pražských lesů, který byl zahájen v roce 2011. Cílem tohoto projektu je obnovit tradici včelařství v pražských lesích, podpořit chov včel v Praze, ale díky doprovodným programům a ekovýchovným aktivitám také seznamovat veřejnost s klíčovou úlohou včel i dalšího hmyzu v přírodě.
V současné době se včelnice Lesů hl. m. Prahy nacházejí například v Kunratickém a Milíčovském lese, v Prokopském údolí, v Divoké Šárce, Kamýku či v Hostivařském lesoparku. Med z pražských lesů pravidelně dosahuje vynikající kvality, což dokazují každoroční rozbory Výzkumného včelařského ústavu.
lesy-horizontalni
logo_lms_mezi_stromy
logo-ssuar

tisková zpráva ke stažení