POZVÁNKA: Oslavte s námi 100 let Zahradnictví Ďáblice. Těšíme se 5. 10.

18. 8. 2024

K oslavě 100. výročí založení Zahradnictví Ďáblice zveme na sobotu 5. října všechny, kdo mají rádi přírodu i historii, na své si přijdou jak rodiny s dětmi, tak pamětníci. Přijďte s námi oslavit významné jubileum tradičního pražského zahradnictví od 9 do 16 hodin. Vstup je pro návštěvníky zdarma.

Začalo to již v roce 1924, kdy byl zahradník Josef Vik pověřen hlavním městem, aby část nevyužitých pozemků sousedního ďáblického hřbitova přeměnil na okrasnou školku a zásobní zahradu pro výsadby pražské zeleně. A pěstujeme tu nepřetržitě keře a stromy celých 100 let.
Využijte nyní příležitost se projít stoletým arboretem pana Vika, navštívit stezku se stanovišti o stromech, životě na zahradě, včelách nebo bylinách a nenechte si ujít ukázky našich stromolezců a dřevosochařů. Můžete si tak zpestřit sobotní nákup rostlin nebo strávit příjemné odpoledne.

Na co se můžete těšit?

👉 od 10, 13 a 15 hodin – komentovaná vycházka po zahradnictví aneb letem světem z historie zahradnictví a o stromech v arboretu pana Vika.
👉 v 11:30 a 13:30 hodin – prohlídka záchranné stanice pro volně žijící živočichy
👉 po celý den od 9 do 16 hodin program se stanovišti
👉 hravě o stromech a bylinách
👉 kdo žije na zahradě
👉 jak pečovat o stromy – arboristika a ukázky stromolezců
👉 ukázky dřevosochání, zahradnické techniky a dobývání stromů
👉 tvořivá dílnička

100let_Zahradnictvi-Dablice_5_10_2024_plakat

Na komentovaných vycházkách po areálu zahradnictví se dozvíte zajímavosti k vzniku zahradnictví, kteří významní šlechtitelé a zahradníci zde pracovali, jak to bylo se světoznámou kalinou pražskou a dalšími šlechtěnými druhy a projdete se arboretem se zajímavými dřevinami. Protože je nyní dočasně v areálu zahradnictví přestěhovaná Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy, můžete využít příležitost se podívat i do jejího zázemí, které je běžně nepřístupné. Připravujeme také program pro děti a dospělé o stromech, bylinách, včelách a dalších zvířecích spolubydlících na zahradách. Zaujmou určitě naši arboristé s ukázkami stromolezeckého vybavení i moderní techniky, kterou používají při péči o stromy, nebo ukázky strojů, které se používají při dobývání a balení vzrostlých stromů. Pro tvořivé tu bude dílnička a ukázky dřevosochání.

Přijďte prozkoumat naše stoleté pražské zahradnictví a slavit s námi. Těšíme se na vás!