Jak se v Kunratickém lese čarovalo

3. 10. 2011

Kunratický les se již počtvrté proměnil v září na celý týden ve velkou přírodní učebnu. Lesy hl. m. Prahy tu totiž spolu s výtvarnicí Marií Brožovou připravily další ročník výtvarných a přírodovědných dílen pod širým nebem pro školy i veřejnost.


Jak napovídá letošní název akce Lesní čarování, představili lesníci návštěvníkům les jako čarovné místo plné překvapení. Již zdálky byli slyšet trubači na lesnice, kteří krásnou hrou podpořili slavnostní atmosféru Kunratického lesa a lákali tak malé i velké návštěvníky. Čekala tu na ně čarovná lesní stezka, na které poznávali bylinky podle vůně, nakoukli do tajemství hub či se na chvilku přenesli do doby Keltů a vnímali stromy jako uctívané bytosti a sídla dobrých sil. Podle ohlasů asi největší legraci zažili na zastávce o tajemném světě bezobratlých breberek. Tady si vyzkoušeli, co práce dá chrobákovi uválet si svou kuličku. Během týdne se odlilo ze sádry také mnoho stop a řada odvážlivců se naučila i hlas jelena.

Stejně jako v loni bylo neustále obsazené stanoviště o ptácích, kde zkušení odborníci po celý týden kroužkovali ptáčky. Děti i dospělí si tak mohli úplně zblízka prohlédnout např. králíčka obecného i ohnivého, sýkorku modřinku, koňadru i parukářku, šoupálka, budníčka, pěnici černohlavou a dokonce i sojku. Dokonce se na nás přišli znovu podívat někteří již vloni okroužkovaní králíčci.

A bylo toho ještě víc, co mohli potkat návštěvníci v čarovném Kunratickém lese. Také dravce, sovy, ale i tajemstvím zahalené netopýry a dozvěděli se mnoho zajímavostí z jejich života.
Nesmíme zapomenout ani na tvořivé dílničky. První místo si vysloužila určitě truhlářská dílna, kde nejen děti, ale s velkým zápalem i mnozí dospělí hoblovali, stloukali a soustružili krásné dřevěné výrobky. Pozadu nezůstalo ani tvoření z přírodnin. Vzniklo velké množství krásných skřítků, zvířátek, amuletů a vonných bylinkových pytlíčků. Letošním hitem byly rozhodně bezové frkačky. Vlastnoručně vyrobená byla přece jen nejlepší. Vznikala i drobná frkačková hudební tělesa a bylo až neuvěřitelné, co děti dokázaly secvičit.

V pastelkové dílně se pilně zkoušela technika paní Brožové a děti objevovaly tajemství obyčejných pastelek. Kdo ví, možná se mezi dětmi najde další výtvarník. Ani paní Brožová během týdne nezahálela a pilně malovala. Na konci týdne tak dokončila další velkoformátový obraz „Víla Září“.

Podtrženo sečteno. Přestože počasí bylo letos hlavně ze začátku vrtkavé, 4. ročník navštívilo na 5 500 účastníků.
Těšíme se zase za rok!
26. 9. 2011, Ing. Petra Fišerová