Lesy plné medu. Limitovanou edicí medu slavíme 30 let naší organizace

8. 12. 2022

I letos jsme si pro vás připravili limitovanou edici medu z našich včelnic v pražských lesích a parcích, jejíž téma každý rok volíme tak, abychom připomněli nějakou událost nebo osobnost české historie. Tentokrát jsme si ale dovolili zůstat tak trochu doma – respektive přímo u nás v lese. 🙂 Protože třicáté narozeniny si pozornost přece jen zaslouží. Letos je to právě třicet let, co se staráme o pražskou přírodu – naše organizace Lesy hl. m. Prahy byla založena v listopadu 1992. A letošní limitovanou edicí medu bychom toto výročí spolu s vámi rádi oslavili. Limitovanou edici Lesy plné medu zakoupíte v sídle naší organizace (po telefonické domluvě s Kateřinou Jeníčkovou, telefon 771 230 241), v Zahradnictví Ďáblice a v ekocentru Prales vždy během jejich otevírací doby.

DSC_1632

K dostání jsou sklenice ve třech velikostech: čtvrtkilová (60 Kč), půlkilová (120 Kč) a kilová (240 Kč), ceník našeho medu je rovněž k nahlédnutí v sekci Ceníky. Díky jedinečné etiketě vyrobené v omezeném počtu jen pro tuto příležitost med kromě milovníků zdravého mlsání potěší i sběratele.

lesy-plne-medu_plakat

Všechen náš med pochází ze včelnic, které jsme obnovili nebo nově založili v pražských lesích a parcích v rámci svého projektu Návrat včel do pražských lesů. Aktuálně se staráme o 16 včelnic rozmístěných po celé Praze. Včelí úly můžete spatřit například v Kunratickém lese, v Prokopském údolí, v Zahradnictví Ďáblice nebo v ekocentru Prales.

Včelaření je ale pouze jeden z mnoha oborů, kterým se naše organizace věnuje. Během uplynulých třiceti let, které touto medovou edicí slavíme, se objem našich aktivit podstatně rozrostl. Od roku 1992, kdy naše organizace nahradila lesní oddělení zanikajícího státního podniku Sady, lesy a zahradnictví Praha, se staráme o pražské lesy, do nichž jsme od té doby vysadili na 5 milionů stromků. Postupně jsme ale do své péče převzali třeba taky vodní nádrže a drobné vodní toky na území hlavního města, parky celopražského významu, mezi něž patří Stromovka, Petřín, Letenské sady, park na vrchu Vítkově a obora Hvězda, nebo pražské památné stromy. Od založení naší organizace je její součástí i okrasná školka, respektive zahradnictví v Ďáblicích, kde pěstujeme rostliny pro výsadby zeleně ve městě. V roce 2008 vzniklo naše středisko Ekologická výchova a naše organizace se začala věnovat i environmentálnímu vzdělávání, výchově a osvětě (o 9 let později přibylo dokonce samostatné ekocentrum Prales, které jsme vybudovali v areálu naší bývalé druhé okrasné školky ve Kbelích). Od roku 2012 pod naší správou funguje Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy a od roku 2017 provozujeme Kompostárnu hl. m. Prahy v Praze-Slivenci, která zpracovává biologicky rozložitelný odpad.

Nic z toho by ale samozřejmě nešlo bez těch, kteří tohle všechno dělají. Kromě brigádníků, praktikantů či dobrovolníků tvoří naši organizaci aktuálně 261 zaměstnanců. O lesní a luční pozemky se stará 84 lidí, o vodní nádrže a vodní toky pečuje 68 zaměstnanců, parky celopražského významu, památné stromy, ďáblické zahradnictví a kompostárnu má na starosti celkem 60 pracovníků, 10členný tým připravuje environmentální programy pro školy a akce pro veřejnost a 11 lidí pracuje v naší záchranné stanici. (Ostatní zaměstnanci jsou zařazeni do útvaru ředitele, útvaru správy a útvaru ekonomického.)

Vzhledem k tomu, jak rozmanitá naše práce je, najdete u nás odborníky z nejrůznějších oblastí. Pro naši organizaci pracují lesníci, vodohospodáři, stavbyvedoucí, zahradníci, krajinní inženýři, arboristé, truhláři, ekologové, pedagogové a lektoři vzdělávání i ošetřovatelé zvířat. S řadou z nich se můžete potkat přímo v terénu, v lesích, v parcích, na vzdělávacích akcích pro veřejnost nebo třeba při předání zraněného divokého zvířete. Některé dílčí dobré výsledky naší práce jsou snad, aspoň doufáme 🙂 , pro návštěvníky v pražské přírodě taky patrné, ačkoli ne vždycky se pochopitelně projeví hned – například u výsadeb všeho druhu (a nejen u nich) to pochopitelně bývá přesně naopak. O to zodpovědněji se naše úkoly snažíme brát – víme, že svou prací můžeme pozitivně ovlivnit, v jakém prostředí budou žít další generace Pražanů. A tak to nejlepší, co si můžeme jako Lesy hl. m. Prahy přát i do dalších let fungování, je hlavně hodně dalších krásných „zelených“ projektů, na kterých se budeme moci podílet a které budou vám i pražské přírodě dělat radost.

30-let-s-prazskou-prirodou