Rozběhl se šestý ročník projektu Kamarád ježek

4. 12. 2020

Přes různá omezení jsme v listopadu rozběhli další ročník projektu Kamarád ježek, který umožňuje dětem z pražských škol vyzkoušet si práci zvířecího ošetřovatele a po celou zimu společně pečovat o malého ježečka, který by mrazivé měsíce ve volné přírodě nepřežil.

V době různých epidemiologických omezení spojených s nákazou Covid-19 jsme museli letošní ročník omezit a umístili jsme do škol jen dva ježečky. Tentokrát se o malé ježky starají dvě mateřské školky, které už s projektem mají víceleté zkušenosti.
Je to mateřská školka Hvězdička z Prahy 12, kde pod skvělým dohledem paní učitelky Vejvodové děti o ježečky pečují již čtvrtým rokem. Druhou školou je mateřská školka Kbely – Letců z Prahy 19, která se zapojuje do projektu letos již potřetí. Tady vede děti k lásce k přírodě paní učitelka Linkeová.
Bohužel základní školy, které se chtěly do projektu také zapojit, zatím fungují převážně distančně, a tak si musí počkat až na další ročník.


Projekt Kamarád ježek jsme zahájili v roce 2015 a za dobu jeho trvání se do něj zapojilo již více jak tisícovka žáků. Do škol se dostávají pozdní ježčí mláďata, která před zimou do své péče přijímá Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Jsou to ježci, kteří se v přírodě na podzim nestihli dostatečně vykrmit a dosáhnout hmotnosti nezbytné k tomu, aby zimní měsíce mohli přečkat v zimním spánku. V záchranné stanici proto zůstávají až do jara. Děti se pod odborným dohledem ošetřovatelů záchranné stanice učí zodpovědnosti za svěřené zvířátko a starají se o něj tak, aby mělo na jaře dostatek sil a mohlo se vrátit zpátky do pražské přírody.