Výsledky soutěže: Kouzlo jara ztvárnilo skoro 500 výtvarníků

1. 6. 2020

Pro všechny děti, dospělé i seniory, kteří kvůli mimořádným opatřením státu proti šíření koronaviru zůstali nečekaně zavření doma, jsme v polovině března zorganizovali výtvarnou soutěž Kouzlo jara. Zájemci mohli nakreslit nebo namalovat, co si představí, když se řekne Kouzlo jara. Soutěž trvala od 20. března do 30. dubna 2020. Postupně se u nás sešlo neuvěřitelných 528 obrázků od celkem 476 soutěžících. Největší konkurence byla v kategorii školáků z prvního stupně ZŠ (celkem 301 účastníků). Prvňáčci, druháčci, třeťáčci, čtvrťáci a páťáci poslali dohromady 330 děl. Druhou nejpočetnější skupinou byli malí výtvarníci z mateřských škol, kterých se zapojilo 70. Třetí nejsilnější zastoupení měli školáci z druhého stupně ZŠ (celkem 51 účastníků), kteří poslali 55 obrázků. Do malování se ale pustilo i 17 starších studentů, kteří už studují na středních školách, a 37 odvážných dospělých, mezi nimiž bylo dokonce 5 seniorů.

Vůbec nejstarší účastnici bylo 78 let, ti úplně nejmladší kreslíři oslavili teprve 3. narozeniny. Malovali jednotlivci, ale taky celé rodiny, děti i rodiče nebo babička. A kromě papíru použili i nejrůznější další materiály – malovalo se například na kámen nebo na textil a v jednom případě dokonce na dům!

Protože jsme obdrželi tolik krásných a nápaditých obrázků, rozhodli jsme se v každé kategorii vyhlásit nejen vítěze, ale všechna tři první místa.

Vítězové v jednotlivých kategoriích jsou následující:

Kategorie Předškoláci
1. místo: Kryštof Stebel za obrázek bukače velkého
2. místo: Vincent Rampal za obrázek s kuřátky
3. místo: Renata Kadlecová za obrázek jarní krajiny

Kategorie Školáci 1. stupně ZŠ
1. místo: Ela Erbanová za obrázek ptačího páru
2. místo: Amálie a Meda Šolcovy za obrázek veselých žabek
3. místo: Veronika Pospíšilová za obrázek rybníka

Kategorie Školáci 2. stupně ZŠ
1. místo: Olivie Benešová za obrázek jarních toulavých bot
2. místo: Natálie Fabianová za obrázek jarní víly
3. místo: Tereza Pospíšilová za obrázek čápů na hnízdě

Kategorie Středoškoláci
1. místo: Zuzana Witoszová za obrázek kolouška
2. místo: Kristýna Smržová za obrázek koupající se ženy
3. místo: Kateřina Lindová za obrázek čmeláka

Kategorie Dospělí
1. místo: Adéla Sedláková za obrázek jarní planetky
2. místo: Johana Růžičková za obrázek probouzení jara
3. místo: Tomáš Havlíček za obrázek červenky na jabloni

Kategorie Senioři
1. místo: Jiřina Procházková za obrázek jarní dámy
2. místo: Marcela Štolová za obrázek chaloupky
3. místo: Jaroslava Procházková za obrázek rozkvetlé aleje

Vítězům gratulujeme a posíláme ceny. Od poloviny června plánujeme kopie vybraných obrázků vystavit ve volně přístupných areálech našich zookoutků v Malé Chuchli a v Kunratickém lese. Budeme moc rádi, když se na výstavu přijdete podívat.

Všem soutěžícím děkujeme za jejich příspěvky, které nám udělaly obrovskou radost. Doufáme, že jste si jejich vytváření užili a alespoň na chvíli se tak příjemně odreagovali. Obrázky, které nám do soutěže dorazily, si můžete prohlédnout ve videogaleriích.