Týden lesů 2018: Poznejte naše pracoviště. Poznejte les

10. 5. 2018

UPOZORNĚNÍ (16. 5. a 17. 5. 2018): Vzhledem k nepřízni počasí jsme dnes museli zrušit náš program k Týdnu lesů. Omlouváme se všem zájemcům a děkujeme za pochopení.

Bez nazelenalého světla pod korunami stromů si jen málokdo z nás dokáže představit svůj život. Les je zdrojem kyslíku, zadržuje vodu v krajině, je účinným lapačem prachu i hluku. Je domovem tisíců živočichů a rostlin. A proto je důležité o něj s láskou pečovat a připomínat si jeho význam. Jednou z takových příležitostí je Týden lesů, který slaví lesnické organizace po celé České republice a jehož téma v letošním roce zní: Les je naše pracoviště. Jak vypadá práce v lese, jaké vědomosti a pomůcky lesník pro svou práci potřebuje a mnoho dalšího se o lesnictví dozví žáci základních škol i všichni ti, kteří 16. a 17. května v dopoledních hodinách navštíví Ďáblický háj.

Lesy hl. m. Prahy se k celorepublikovým oslavám našich lesů každý rok připojují akcí Do lesa s lesníkem, kterou letos pořádají již po jedenácté. Se zkušenými lesními pedagogy a lesníky se 400 dětí na několik hodin ponoří do lesnického řemesla. Připravili jsme 6 stanovišť, na kterých se účastníci programu dozví vše o zodpovědné lesnické práci a sami si roli lesníka na chvíli vyzkouší. Jednotlivá stanoviště provedou děti všemi hlavními činnostmi, kterých se lesník při práci musí co nejlépe zhostit, aby výsledkem jeho snažení byl zdravý a silný les. Děti si zkusí založit nový les, pomůžou s jeho výchovou, naučí se stromy správně změřit i ochránit před škůdci a nepřáteli. Chybět nebude ani lesnická technika nebo koňský pomocník na svážení dřeva v náročném terénu.
Oba programy, které jsou zdarma, začínají vždy v 8:30 dopoledne a ukončeny budou o tři hodiny později.
Těšíme se na všechny žáky i návštěvníky Ďáblického háje, kterým představíme to nejkrásnější pracoviště na světě: Les.
týden lesů