Odhalte kouzlo lesa i ve školních lavicích. Zimní programy pro nejmenší

19. 1. 2018

Okolní příroda už nějaký čas pochrupuje zimním spánkem, ale naše středisko Ekologické výchovy neodpočívá ani jediný den a pilně pro vás připravuje zábavné a naučné programy o pražské přírodě. Spolu s námi tak mohou žáci mateřských a základních škol objevovat tajemství lesa a poznávat vše živé kolem nás i během zimy.

Ti z vás, kteří se nezaleknou lezavého chladu, se s námi mohou vydat do samého srdce lesa a prozkoumat, zda les v zimě skutečně usíná a jak se na mrazivé období připravují rostliny i živočichové.
Pro ty, kteří sněhové vánice raději pozorují schovaní v teple za oknem, přivezeme kouzlo lesa až do školních tříd. V pohodlí školek se ti nejmenší seznámí s pohádkovými zvířecími hrdiny v našem programu Povídání se zvířátky. Společně si zopakujeme, kdo vozil Budulínka na ocásku, kdo chtěl sníst Karkulku i s babičkou a připomeneme si i jména chlupatých hrdinů z večerníčků Václava Chaloupka.
Co se děje, když zapadne slunce, les usíná a noční příroda ožívá lomozem tisíců tlapek, čeníšků a šustěním křídel? To a mnohem více se děti dozví od našich zkušených lektorů, kterým s vyprávěním pomůže i jeden z nočních živočichů. A který to bude? Nechte se překvapit na našem vzdělávacím programu o nočním lese.
Pro zvídavé školáky jsme připravili interaktivní Povídání o šelmách a Povídání o býložravcích, díky kterým si vyzkouší, jak těžké paroží nosí na hlavě jelen nebo srnec, pohladí si rysa či medvěda a především získají všeobecný přehled o zvířatech, se kterými se mohou v lesích běžně setkat.
selmy
Že divoká zvířata nemají soužití s námi lidmi někdy jednoduché můžete zjistit na programu o Záchraně živočichů, ve kterém vysvětlujeme úskalí a nebezpečí číhající na zvířata v naší civilizaci. Posluchači se dozvědí, co obnáší práce zvířecího ošetřovatele v naší záchranné stanici pro volně žijící živočichy, jak zvířatům mohou pomoci sami, ale také, čím by jim mohli ublížit. Povídání se samozřejmě neobejde ani bez návštěvy jednoho z našich vyléčených pacientů, který do třídy společně s námi za dětmi zavítá.
Kdo jsou mistři zelených řemesel a co musí umět? Není nic snadnějšího, než pozorně poslouchat naše Povídání o lesnictví a Povídání o myslivosti, kde představíme tato tradiční povolání a činnosti, které pečují o les, o zvěř a vše kolem nich.
Zima je také obdobím, ve kterém pravidelně přilepšujeme městskému ptactvu. S dětmi z mateřských i základních škol vyrábíme ptačí krmítka, která si děti mohou vyvěsit doma a pozorovat kousek živé přírody z bezprostřední blízkosti.
krmitka
S programy nezahálíme ani v nově otevřeném ekocentru Prales. V našich dílničkách pro zimní čas tvoříme se školáky i předškoláky výrobky z přírodnin “o sto šest”. Po vánočních věncích a svícnech přišli na řadu sněhuláci z březové kůry a další zajímavé výrobky z šišek, slámy a ovčí vlny.
Zaujal Vás některý z našich nabízených programů a rádi byste se ve škole či ve školce dozvěděli něco nového? Tak nás pro objednání neváhejte kontaktovat. Budeme se na Vás těšit.
zviratka