Padesátka průzkumníků s námi na jaře vyrazila za pražskými netopýry

26. 6. 2017

Minulý týden jsme zakončili letošní jarní sérii večerních exkurzí do potemnělých pražských lesů a parků, při nichž nám jako mapa i baterka slouží ultrazvukový detektor poodhalující jinak nepřístupnou říši netopýrů a jejich zvuků skrytých ve vysokých frekvencích. V druhé polovině května jsme se vypravili za netopýry do údolí Divoké Šárky, minulé úterý jsme navštívili netopýry ve Stromovce. Dohromady s námi letos na jaře za netopýřími letci vyrazilo takřka padesát zájemců.

Obě exkurze vedly lektorky z České společnosti pro ochranu netopýrů a každé z nich při výkladu vzorně asistoval některý z trvale handicapovaných netopýrů. Kupříkladu exkurzi ve Stromovce s námi absolvoval ochočený netopýr Pepík, kterého za to ostatní účastníci odměnili připravenými červy.
IMG_2667
V Divoké Šárce i ve Stromovce po úvodní přednášce následovala procházka, při níž jsme podle rozdílných zvuků, které jednotlivé druhy netopýrů vydávají a které detektor dokáže zachytit, monitorovali jejich výskyt v okolí. Nejčastěji jsme zaslechli netopýry rezavé, nad přehradou Džbán a nad rybníky ve Stromovce se nám ozvalo také několik netopýrů vodních, kteří se nejradši drží blízko vodní hladiny, kde loví hmyz.
Ve Stromovce jsme si při exkurzi prohlédli i jednu ze speciálních budek pro netopýří kolonie. Tam, kde netopýři postrádají přirozená útočiště, jako jsou dutiny starých stromů, mohou v budce uzpůsobené pro skupinu i 50 netopýřích jedinců najít vhodný náhradní úkryt. Netopýří budky jsme ve Stromovce vyvěsili již před dvěma lety, letos jsme jednu takovou budku zavěsili do koruny stromu na břehu Litovického potoka v Praze-Ruzyni.
IMG_2693