Soví výpravy skončily

25. 3. 2014

Na 300 malých i velkých Pražanů se v březnu vypravilo na podvečerním dobrodružstvím za sovami do pražských lesů. Tyto tajemné obyvatele naší přírody všichni sice znají, ale málokdo je viděl. Období sovích námluv je jedinečná příležitost, při které mají návštěvníci lesa možnost sovy slyšet či dokonce pozorovat.

Pro zájemce o netradiční vycházku připravily Lesy hl. m. Prahy ve vybraných pražských lokalitách putování za sovami v doprovodu odborníků. V letošním pátém ročníku jsme se společně vypravili do obory Hvězda, do Divoké Šárky, Prokopského údolí, Kunratického lesa a do Modřanské rokle, nově jsme vyzkoušeli Kinského zahradu a Klánovický les.
 


 
Soví výpravy začínaly se západem slunce a bylo to vždy takové malé dobrodružství s otevřeným koncem. Po krátké ukázce sov ze Záchranné stanice Lesů hl. m. Prahy, při které se zblízka představila sova pálená, výr velký, sýc rousný nebo sýček obecný, předvedli lektoři své umění přivábit volně žijící sovy v lese. Často to bylo opravdu napínavé a někdy dělaly sovy i trošku drahoty. Nakonec se vždy na vábení vábničkou královny noci ozvaly. Přesnější by bylo uvést „králové noci“, protože nejčastěji to byli samci puštíka obecného, kteří si hájili svá území i svou vyvolenou samici.
 

 
Překvapení čekalo na účastníky v Divoké Šárce, kde se v celé své kráse ukázal král králů mezi sovami: výr velký, naše největší sova.
Třešničkou na závěr pak byla poslední vycházka do Kunratického lesa, tam návštěvníky kromě sov doprovázelo i nejméně 150 ropuch, které se přesouvaly lesem.
Večerní les má své kouzlo a už teď připravujeme další výpravy, tentokrát za netopýry.