VIDEO: Repliky historických klátů jsou hotové, příští rok je otestují první včely

2. 7. 2015

Dva unikátní historické včelí kláty, které v září minulého roku začaly vznikat pod rukama studentů a pedagogů Střední školy umělecké a řemeslné z pražského Zlíchova, jsou definitivně hotové. Kláty budou prozatím zkrášlovat prostranství před školou, na jaře příštího roku je včelaři Lesů hl. m. Prahy přestěhují na interaktivní včelnici u rybníka Labuť na kraji Kunratického lesa, kterou Lesy hl. m. Prahy provozují.

Společný projekt Lesů hl. m. Prahy, spolku Mezi stromy a Střední školy umělecké a řemeslné odstartoval v září minulého roku. Z topolových kmenů z pražských lesů a šindelových stříšek studenti s pomocí svých mistrů během školního roku postupně vyrobili dva tradiční, ale přitom plně funkční včelí příbytky připomínající prastaré dřevěné poklady ze skanzenu, které navíc podle návrhů svých učitelů ozdobili uměleckými řezbami. Zrodil se tak úl, který vyhlíží jako zamyšlená lidská tvář, nebo úl připomínající vyřezanými podobiznami Adama a Evy výjev z ráje. Do práce se zapojili i kolegové budoucích mistrů řezbářů – studenti, kteří namísto se dřevem pracují raději s kovem, vykovali petlice a panty pro zadní dvířka klátů, která včelařům umožní jednoduchý přístup do nitra úlu.


Výroba klátů byla realizována díky grantovému programu hlavního města Prahy pro oblast životního prostředí a jde o další z mnoha dílčích vylepšení pražských včelnic, které Lesy hl. m. Prahy obnovují či nově zakládají pod záštitou projektu Návrat včel do pražských lesů již od roku 2011. Lesy hl. m. Prahy se tak snaží vracet včely k hájovnám v pražských lesích, podporovat opylování vegetace a zlepšovat zdejší životní prostředí a prostřednictvím ekovýchovných programů zaměřených na pozoruhodný život včel vysvětlovat dětem i veřejnosti, jak důležitá je role včel i dalších druhů hmyzu pro správný koloběh přírody.

Od roku 2011 Lesy hl. m. Prahy obnovily nebo založily již 9 včelnic v nejrůznějších částech Prahy. Kromě té vůbec nejstarší včelnice právě v Kunratickém lese se včely Lesů hl. m. Prahy usadily také v Milíčovském lese, v Prokopském údolí, v Ďáblicích, v Divoké Šárce nebo v Hostivařském lesoparku. Oblast Prahy a jejího okolí je pro včely v mnoha ohledech velmi příznivá, příroda se tu totiž nemusí potýkat s důsledky intenzivní zemědělské výroby a po celou sezonu tu medonosný hmyz lákají kvetoucí parky a zahrady.
tisková zpráva ke stažení

Na celý proces výroby historických včelích úlů se můžete podívat ve videu: