Ukliďme Česko: Na očistu se těší i pražské lesy a potoky

9. 4. 2015

Už jen devět dní zbývá do startu druhého ročníku celorepublikové dobrovolnické akce Ukliďme Česko, která vypukne v sobotu 18. dubna 2015. K velkému úklidu se v Praze přidají i Lesy hl. m. Prahy, které spojí síly s pražskými městskými částmi a občanskými sdruženími a úklidovým akcím zajistí nezbytnou technickou podporu.

Naše organizace dodá kontejner například pro úklid v Královské oboře Stromovce, který pořádá občanské sdružení Spolek přátel Stromovky, a naší starostí bude i odvoz odpadků. Všichni poctiví sběrači si o necelé dva týdny později, ve středu 29. dubna, budou moci vychutnat komentovanou procházku znovuzrozenou Stromovkou s naší vedoucí údržby parku (akci pořádá občanské sdružení Živé město).
stromovka-jaro-2015

Jaro ve Stromovce

Další zaměstnanci z našich řad o úklidové sobotě vypomůžou u Botiče. Městské části Praha-Petrovice Lesy hl. m. Prahy poskytnou terénní vozidlo, které bude popojíždět podle postupujících úklidových čet nemilosrdně likvidujících nánosy nepořádku na březích největšího pražského potoka a svážet sebrané odpadky.
Úklidové akce se 18. dubna konají po celé Praze, a tak se můžete zapojit podle svých vlastních preferencí. Na vymetání nepořádku a rozebrání černých skládek se chystají městské části, školy i zájmové spolky. Přehled všech akcí včetně podrobností najdete na oficiálních stránkách iniciativy Ukliďme Česko.
Třetí dubnovou sobotu se ale nebude jenom uklízet, děti pod záštitou nadace Plant-for-the-Planet se pustí také do důležitého jarního zalesňování. Spolu s našimi lesníky se vydají do Milíčovského lesa, kde se na chvíli chopí motyk a na pasece u Kateřinek vlastními silami vysadí nový les. 30 momentálně volných arů tak již brzy opanuje na 3000 mladých lesních sazenic. Od našich lesních pedagogů se navíc děti při sázení dozví i ledacos zajímavého o lesním ekosystému a o tom, jakou péči si les žádá.
sazeni-milicov-2014

Loňské výsadby v Milíčovském lese