Škola u lesa: Celoroční projekt se ZŠ U krčského lesa

17. 3. 2011

ŠKOLA U LESA – tak se jmenuje celoroční projekt pro školní rok 2010/2011, na kterém spolupracujeme se ZŠ U krčského lesa. Rozšířili jsme tím výbornou spolupráci s pedagogy této školy v čele s paní ředitelkou Malinovou a především paní zástupkyní Ivanou Nechvátalovou.

Projektu se účastní žáci 2. – 9. ročníků a pro každý ročník je připraven samostatný program na téma les, lesní ekosystém či lesnictví. Zařazeno je například povídání o lesní zvěři, výroba krmítek, budek či ukázky kroužkování ptáků, zimní pozorování na Vltavě či návštěva zimovišť netopýrů.
Cílem projektu Škola u lesa je vzbudit u žáků kladný vztah k přírodě, zdůraznit význam přírody pro život člověka, přiblížit principy udržitelného způsobu chování.
V neposlední řadě může projekt přispět i k rozhodování o volbě povolání.
 
Proběhlé akce v rámci projektu:
Výroba krmítek pro ptáčky – 16. 11.
Třídy 5.A a 5.B – v první části ornitolog Martin Sládeček vysvětlil žákům, jak je to s tahem ptáků, kdo táhne a kdo zůstává. Dále připomněl zásady správné ptačí hostiny. V druhé části pak děti vyráběly ptačí krmítka a ty pak vyvěšovaly v okolí školy.

no images were found


Fotografie z programu zde.
 
Povídání o lesní zvěři – část býložravci – 18. 11.
Třídy 4.A, 4.B, 4.C – povídání o býložravcích žijících na našem území doplněné řadou preparátů paroží, rohů, kůží, lebek. Je to zajíc, nebo králík? Má to rohy, nebo parohy? Jak žije prase divoké? Žijí v Praze bobři? To a řadu dalších zajímavostí ze života býložravců mohly děti zjistit. Vše si mohly zblízka prohlédnout a osahat. Teď už například vědí, jak těžké paroží musí na hlavě nosit jelen. A protože byly velice pozorné a zvídavé, rozeznělo se třídou i opravdové jelení zatroubení.

no images were found


Fotografie z programu zde.
 
Povídání o lesní zvěři – šelmy – 29. 11.
Víte, že norek má nejkrásnější a nejkvalitnější kožíšek? Nebo jak loví rys?
Děti z druhých tříd se vše dozvěděly při povídání o šelmách. Teď už určitě bezpečně rozeznají rysa, lišku, jezevce nebo kunu. Zahrály si také na malé rysy, takže přesně vědí, jak rys loví.

Fotografie z programu zde.
 
Povídání o lesnictví – 7. 12., 16. 12.
8. a 9. třídy měly v rámci projektu Škola u lesa program Povídání o lesnictví, během kterého se seznámily s prací lesníka, principy hospodaření v lese, lesnickými pomůckami, mapami.

Fotografie z programu zde.
 
Co dělá les v zimě – 12. 1., 19. 1., 26. 1.
6. třídy se v lednu vypravily pod vedením lesních pedagogů Lesů hl. m. Prahy do Kunratického lesa na zimní výpravu. Hledali odpověď na otázku: „Co dělá les v zimě?“. Program byl tematicky zaměřený na dřeviny – jak stromy přes zimu odpočívají, na život lesní zvěře – jejich stopy ve sněhu napovídaly jejich putování za potravou. Děti se seznámily i s prací v lese během zimy, s těžbou dřeva, prací lesníků.


Fotografie z programu zde.
 
Noční život pražských lesů – 8. 2., 9. 2., 4. 3., 9. 3.
Žáci 7. tříd se v rámci projektu seznamovali s nočními obyvateli pražských lesů. Zaměřili jsme se na sovy a netopýry. V první části se sedmáci v úvodním povídání ve třídě dozvěděli něco ze života těchto zajímavých živočichů, v dílnách pak vyrobili několik sovníků a netopýrníků, které jsme pak společně vyvěsili v Kunratickém lese. V březnu pak navazovala výprava na zimoviště netopýrů do Českého krasu. Poučeni o ochraně netopýrů jsme se vydali s baterkami do štol, kde jsme si velmi opatrně, abychom je neprobudili, prohlíželi několik druhů zimujících netopýrů. Byl to velký zážitek pro děti, učitele i lektory.



Fotografie z programu zde a taky tady.
 
Ptačí svět – není budka jako budka – 11. 2., 18. 2., 25. 2.
Pro šesťáky jsme připravili program o ptačích budkách, kde se nejdříve v úvodním povídání dozvěděli o tom, že není budka jako budka a také proč a pro koho jsou budky vlastně určené a jak se o ně starat. Pokračovali jsme praktickou částí, ve které si ve školních dílnách vyrobili z připravených polotovarů několik budek, které jsme pak společně rozvěsili v okolí školy a v nedalekém Kunratickém lese. Budky jsme označili a zakreslili do mapy, a tak mohou žáci pokračovat v jejich sledování a údržbě.

no images were found


Fotografie z programu najdete zde.
 
Ptačí svět – zimní pozorování na Vltavě – 1. 3., 8. 3.
Třeťáci se vydali s námi na pozorování zimních návštěvníků na Vltavě. Vypravili jsme se přívozem přes Vltavu z Podbaby do Troje. Sice zimní, chladné, ale slunečné počasí nám dovolilo pozorovat mnoho druhů ptáků přímo i dalekohledy. Viděli jsme mimo jiné poláky, kormorány, volavky, ale dokonce i ledňáčka. Celá výprava se velmi vydařila a děti měly spoustu nevšedních zážitků.


Fotografie z programu najdete zde.
 
Lesní zvěř – zookoutek Malá Chuchle – 23. 3., 24. 3., 25. 3., 31. 3.
Prvňáci a druháci se v březnu vypravili do našeho zookoutku u hájovny v Malé Chuchli. Tam už na ně čekali nejen naši lektoři, ale hlavně spoustu zvířátek. Připravili jsme pro ně program o lesní zvěři, a tak si nejen mohli zblízka prohlédnout daňky, muflony, rysa, lišku, výra, krkavce a další, ale také potěžkat paroží, které nosí jelen na hlavě a zahrát si na rysa.
 
CO NÁS SPOLU JEŠTĚ ČEKÁ?
Není kroužek jako kroužek – ukázky kroužkování ptáků, možnost prohlédnout si některé opravdu zblízka – konec března
Život lesa a Naše dřeviny – programy nejen o lese a dřevinách – duben
Myslivost – myslivost, myslivecké tradice, myslivost v praxi – květen