Boudo, budko, kdo v tobě přebývá…

29. 2. 2012

Ve spolupráci s oddílem Sportíků ZO ČSOP a Mateřským centrem Barrandov se v sobotu 25. února vyvěsilo na 30 nových ptačích budek v Prokopském údolí a Chuchelském háji.

Kdo byl v sobotu 25. února na procházce v Prokopském údolí nebo v Chuchelském háji, určitě narazil na skupinku dětí s žebříkem, budkami a spoustou elánu do práce. Byly to jednak děti z oddílu Sportíků ZO ČSOP 01/87, ale i menší děti v doprovodu rodičů z MC Barrandov.
Probíhalo totiž velké vyvěšování 30 nových ptačích budek, které děti vyrobily v lednové Tátově dílničce. Lesy hl. m. Prahy a především místní hajný pan Kadeřábek zajistili materiál na výrobu budek a pomáhali i v terénu při vyvěšování. Byla to jedna z dalších společných akcí. Protože ale vyvěšením péče o budky rozhodně nekončí, v sobotu se zároveň čistily staré budky, shazovaly se ty, které již dosloužily, a do plánku se zakreslovaly budky nové. To proto, abychom za rok všechny budky našli a mohli se o ně zase postarat.


Teď už budky jen čekají na své nové obyvatele. A že si je velmi často najdou a s chutí obsadí, je skoro jisté. Důkazem je řada starých hnízd, které jsme při čištění našli.
Společné vyrábění a starost o ptačí obyvatele je výborný způsob, jak přiblížit dětem i dospělým přírodu s jejími pravidly a zákonitostmi. Lesy hl. m. Prahy jen za poslední rok společně s dětmi vyrobily, vyvěsily a nadále pečují o cca 140 budek. Jsou to většinou budky typu sýkorník, ale máme i několik sovníků a netopýrníků.