Výlov Počernického rybníka

17. 10. 2011

Pokud jste ve čtvrtek 13. října jeli nebo šli okolo Počernického rybníka, nemohli jste si nevšimnout nezvyklého rozruchu kolem něj. Nejenže sám rybník byl po roce opět celý vypuštěný, ale na hrázi a pod hrází bylo pěkně rušno. Kádě, sítě, nákladní auta, podběráky a další nářadí, ale hlavně rybáři, kteří měli plné ruce práce. Probíhal totiž výlov největšího pražského rybníka.

Protože takový výlov probíhá maximálně jednou za rok, je to svátek pro všechny rybáře a další, kteří se o rybník starají. Letos starosta Dolních Počernic pan Richtr spolu s Lesy hl. m. Prahy pozval k rybníku žáky místní základní školy, aby využili jedinečnou příležitost zažít atmosféru výlovu. Na hrázi na ně čekali rybáři a pracovníci Lesů hl. m. Prahy, a tak se mohli dozvědět spoustu informací k rybníku i rybářství, prohlédnout si vylovené ryby úplně zblízka, vyzkoušet si rybářské vybavení nebo nakouknout do života dalších vodních živočichů. Na řadu přišly i dalekohledy, protože takový výlov je přímo hostina pro řadu vodních ptáků. Rybník byl vmžiku plný volavek, racků a dalších.
Během dopoledne se u rybníka vystřídalo více jak 150 zvídavých dětí. Bylo to krásné dopoledne s rybami. Těšíme se příště.
 


 
Více fotografií najdete zde.