Voňavé workshopy lákají do Dřeváku. Od listopadu tvoříme z přírodnin

8. 10. 2024

Lákají vás lidová řemesla nebo si chcete jen vyzkoušet něco nového a třeba vyrobit originální dárek? Rádi pracujete s přírodními materiály a doma na to nemáte prostor ani potřebné vybavení? Od podzimu do jara tradičně nabízíme širokou škálu rukodělných setkání, na kterých využijete svoji zručnost a kreativitu. Nechte se zlákat vůní dřeva, bylin či včelího vosku nebo si s námi vyrobte dřevěnou misku, kožený opasek, bylinnou mast, mýdlo nebo kokedamu. Zkuste ubrouskovou techniku, umění na niti nebo pleťte z pedigu, svou zahradu si můžete oživit vlastnoručně vyrobeným krmítkem, ptačí budkou či hmyzím hotelem. Ve Dřeváku v Ekocentru Prales na vás čeká příjemné zázemí, potřebné vybavení i zkušení lektoři.

DSC_5462

Důležité informace

👉 Na všechny workshopy je nutné se předem objednat a to nejlépe přes přihlašovací formulář
V případě dotazů kontaktujte Ing. Kateřinu Krošlákovou, kroslakova@lesy-praha.cz, tel.: 778 716 582

👉 Workshopy začínají vždy od 17 hodin a trvají obvykle 1,5–⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠2 hodiny.

👉 Konají se v budově Dřevák v horním areálu Ekocentra Prales, Mladoboleslavská 953, Praha 19 – Kbely.

Z čeho můžete vybírat od listopadu 2024 do března 2025?

Termín Téma workshopu
5. listopadu Podzimní tvoření
Na podzim se příroda převléká do barevného hávu, dozrávají plody a padá listí. Přenesme si kousek podzimní atmosféry také domů. Využijeme toho, co příroda nabízí, a vyrobíme si dekorace z barevného listí nebo zvířátka ze šišek, kaštanů či ořechů.
Vhodné pro rodiny s dětmi / cena 100 Kč
12. listopadu Sejdeme se na krmítku
Chtěli byste mít na zahradě či balkoně vlastní krmítko a zblízka pozorovat ptáčky? S námi si právě takové krmítko vyrobíte, a navíc se naučíte připravovat ptačí hostinu z vhodných surovin, tak abyste opeřencům skutečně pomáhali. Dozvíte se také, jaké ptačí návštěvníky u vás doma můžete očekávat.
Vhodné pro příznivce opeřenců / cena 200 Kč
19. listopadu Výroba bylinných mastí
Tajemnou sílu bylin naši předkové dobře znali. Proč se nevrátit ke kořenům a nezkusit si vyrobit kosmetiku bez chemických přísad a barviv? Využijeme toho, co nám příroda nabízí, a připravíme si krémy pouze z bylin a masťových základů.
Vhodné pro všemi mastmi mazané / cena 150 Kč
26. listopadu Výroba adventních věnců
Vánoce nám klepou na dveře a my si společně vyrobíme (ne)tradiční adventní věnec. Chcete tentokrát věnec z chvojí, šišek nebo snad ze dřeva? Volba je jen a jen na vás. Uděláte si vlastní korpus a k dispozici budete mít nejrůznější přírodniny k dozdobení. Ostatní „nepřírodní“ ozdoby si přineste dle svého vkusu.
Vhodné pro vánoční nadšence / cena 200 Kč
3. prosince Řezbářství pro začátečníky
Řezbářství je jednou z nejvoňavějších řemesel a navíc není ani tak těžké, jak se může zdát. Stačí vám jen kousek měkkého dřeva, dobré nástroje a šikovné ruce. První dvě věci vám zajistíme a šikovnost svých rukou můžete otestovat při výrobě jednoduché dřevěné misky.
Vhodné pro začátečníky / cena 300 Kč
10. prosince Výroba mýdel
U našeho mýdlového workshopu se rozhodně neušpiníte! Popusťte uzdu své fantazii a vyrobte si mýdlo, které bude opravdu jedinečné. Nejen že mu dáte vlastní barvu, vůni i design, ale získáte i skvělý vánoční dárek pro vaši maminku, babičku nebo kamarádku.
Pro čistotné a milovníky vůní / cena 150 Kč
17. prosince Ubrousková decoupage
Decoupage neboli ubrousková technika je velice jednoduchá a zábavná činnost, díky níž si můžete ozdobit předměty, jsou nezajímavé nebo časem ztratily svou krásu. Díky ní proměníte obyčejnou zavařovací sklenici na designový stojánek na tužky nebo dodáte šmrc staré dřevěné krabičce. Přijďte si to vyzkoušet sami, není to žádná věda!
Vhodné pro kreativce / cena 150 Kč
7. ledna 2025 Stromečky štěstí
Oblíbená dekorace, která má tradici v čínském učení feng-šuej. Říká se, že tyto stromečky harmonizují obytný prostor, přináší štěstí, zdraví a prosperitu a plní přání. Na začátku nového roku můžeme věnovat čas jeho výrobě a trošku si tak pojistit rok 2025. Anebo jeho darováním někomu dalšímu udělat novoroční radost.
Vhodné pro potenciální smolaře / cena 150 Kč
14. ledna 2025 Řezbářství pro mírně pokročilé
Omámila Vás vůně dřeva a propadli jste kouzlu řezbářského řemesla? Pokud jsou obě odpovědi ano, tak jsme pro vás připravili navazující kurz řezbářství, ve kterém posunete svoje dovednosti zase o kousek výš. Pokud jste si již osvojili základy řezbářství, ukážeme Vám, jak si vyrobit dřevěnou sošku.
Vhodné pro absolventy Řezbářství pro začátečníky / cena 300 Kč
21. ledna 2025 Umění na niti
String art, neboli umění z nití, je neokoukaný kreativní způsob jak vytvořit kus umění z naprosto všedních předmětů. Stačí nám k tomu pouze hřebíky, bavlnky, prkénko a představivost. S trochou šikovnosti vytvoříte krásný obraz, který jen tak někde nevisí.
Vhodné pro kreativce, kteří se chtějí navázat na umění / cena 200 Kč
28. ledna 2025 Výroba kožených opasků
Voní Vám práce s kůží? Přijďte si ji vyzkoušet a vyrobte si vlastnoručně svůj opasek dle vlastního výběru. K dispozici budete mít veškeré potřebné vybavení spojené s praktickou ukázkou pracovních postupů. Vyzkoušíte si tak brašnářské řemeslo, naučíte se pracovat s kůží a navíc si vyrobíte krásný a voňavý opasek z pravé kůže.
Vhodné pro ty, kteří jdou s kůží na trh / cena 300 Kč
4. února 2025 Plstění ovčí vlny
Plstění nebo-li práce s ovčí vlnou je velmi zajímavou výtvarnou technikou, která vychází z tradičního zpracování ovčí vlny. Z ovčího rouna se dá vyrobit spousta krásných dekorací i šperků, přičemž práce s ní je o to příjemnější, že se jedná o čistě přírodní materiál. Vyzkoušíme si metodu tzv. suchého plstění a vyrobíme si barevné víly, skřítky a dekorace.
Vhodné pro milovníky hebkých materiálů / cena 200 Kč
11. února 2025 Řezbářství pro začátečníky
Řezbářství je jednou z nejvoňavějších prací a navíc není ani tak těžké, jak se může zdát. Stačí vám jen kousek měkkého dřeva, dobré nástroje a šikovné ruce. První dvě věci vám zajistíme a šikovnost svých rukou můžete otestovat při výrobě jednoduché dřevěné misky.
Vhodné pro milovníky přírodních materiálů / cena 300 Kč
18. února 2025 Pletení z pedigu
Pletení košíků je krásná a vysoce návyková záliba při které zaměstnáte nejen ruce, ale i hlavu. Není vůbec těžká a propadnout jí může opravdu každý. Přijďte si ji vyzkoušet a vyrobte si vlastní ošatku na ovoce nebo třeba na klíče.
Vhodné pro ty, kteří se rádi do všeho pletou / cena 300 Kč
25. února 2025 Koupelové soli a šumivé koule do koupele
Není snad nic příjemnějšího, než si po náročném dni lehnout do horké vany. a aby byl váš požitek z koupele ještě příjemnější naučíme vás, jak si vyrobit koupelovou sůl, které vás zbaví veškerého stresu a napětí anebo šumivé koule s bylinkami, díky kterým už z vany nebudete chtít nikdy vylézt.
Vhodné pro milovníky koupelí / cena 150 Kč
4. března 2025 Jak na vlastní kokedamu
Určitě jste je už viděli mechové koule visící od stropu a z nich jako zázrakem rostoucí květiny. Není v tom ale žádná magie, jen trocha poctivého zahradnického řemesla. Kokedamu, jak se těmto éterickým rostlinkám přezdívá, si ale zvládne vyrobit každý! A my vám poradíme, jak na to!
Vhodné pro milovníky pokojovek / cena 300 Kč
11. března 2025 Řezbářství pro mírně pokročilé
Omámila Vás vůně dřeva a propadli jste kouzlu řezbářského řemesla? Pokud jsou obě odpovědi ano, tak jsme pro vás připravili navazující kurz řezbářství, ve kterém posunete svoje dovednosti zase o kousek výš. Pokud jste si již osvojili základy řezbářství, ukážeme Vám, jak si vyrobit dřevěnou sošku.
Vhodné pro milovníky pokojovek / cena 300 Kč
18. března 2025 Výroba ptačích budek
Chtěli byste na zahradě poslouchat ptačí zpěv? Pojďte štěstí naproti a přichystejte opeřencům budku, které zkrátka neodolají. Přelom února a března je nejlepším obdobím, kdy umístit budku do korun stromů, aby se v nich noví nájemci na jaře zabydleli. Představíme vám nejčastější obyvatele ptačích budek a pod vedením lektora si vyrobíte budku z připravených polotovarů.
Vhodné pro příznivce opeřenců / cena 300 Kč
25. března 2025 Výroba hmyzích hotelů
Hmyzí hotely nejen ozdobí vaši zahradu či balkon, ale především poskytnou užitečným druhům hmyzu prostor pro nakladení vajíček a vyvinutí larev. Ty se vám v dospělosti odvděčí nejen opylováním květů, ale i bojem s hmyzími škůdci.
Vhodné pro milovníky opylovačů a dalšího hmyzu / cena 200 Kč