Včelařem na zkoušku můžete letos být v Pralese i v Kunratickém lese

1. 3. 2023

Přemýšlíte o vlastním chovu včel, ale bojíte se, že nemáte dost zkušeností? Chtěli byste si to zkusit předtím, než nakoupíte všechno to drahé vybavení? A rádi byste, aby vám někdo poradil a pomohl, když si nebudete vědět rady? V tom případě je tato nabídka přesně pro vás. Od dubna 2023 v našem ekocentru Prales a také na včelnici u rybníka Labuť v Kunratickém lese spouštíme třetí ročník úspěšného projektu komunitní včelnice, během kterého si můžete pronajmout jeden z úlů se včelstvem v produkční síle a osobně si vyzkoušet, jak taková péče o včely v praxi vypadá. Hlásit se můžete do 31. března 2023 na telefonním čísle 771 230 241 nebo na e-mailu jenickova@lesy-praha.cz. Dlouho se však nerozmýšlejte, počet nabízených úlů je omezený.

Komunitní včelaření

Naše organizace se včelaření věnuje již od roku 2011, kdy jsme zahájili projekt Návrat včel do pražských lesů a začali zakládat či obnovovat včelnice na různých místech v pražské přírodě. Věnujeme se nejen chovu včel, ale také zpracování medu a vosku a včelařským ekovýchovným programům.

Od roku 2021 v rámci projektu komunitní včelnice nabízíme k pronájmu úly, ve kterých si lze od dubna do prosince chov včel s odbornou podporou osobně vyzkoušet. Pronájem jednoho úlu se včelstvem činí 11 000 Kč. V ceně je plně vybavený úl typu ⅔ Langstroth s náhradními nástavky, vybavení na získávání medu a 5 velkých vlastnoručně vytočených sklenic medu ze včelstva, ke kterým vám dodáme i vlastní etikety s vaším jménem. 🙂 Komunitním včelařům zajistíme také úvodní seminář na téma péče o včelstvo a podle potřeby průběžné konzultace s naším včelařem či kontroly na včelnici. Zájemcům nabízíme také exkurzi do zázemí včelařského provozu – do medárny, kde zpracováváme nejen med, ale také včelí vosk.

Včelí úl

Komunitní včelnice v ekocentru Prales se nachází v jeho dolním areálu a je zde k dispozici sociální zařízení, zdroj vody i parkoviště. A pokud na včelnici přijedete s dětmi, budou se moct zabavit u nejrůznějších herních prvků, které jsou v ekocentru návštěvníkům k dispozici, projít si naučnou stezku Cestu dřeva nebo si prohlédnout zvířata na místní farmě.

Komunitní včelnice ekocentrum Prales

Komunitní včelnice u rybníka Labuť se nachází v Kunratickém lese. V areálu včelnice je k dispozici jednoduchý dřevěný domek s krytou terasou, je ale třeba počítat s tím, že zde není zdroj vody ani elektrického proudu. Toto stanoviště však včelám poskytuje velmi kvalitní lesní pastvu a výhodou pro včelaře je klidné prostředí a soukromí při práci. Včelnice je dobře dostupná MHD i autem.

Včelnice U Labutě v Kunratickém lese

S přihláškami do projektu komunitní včelnice i s dotazy se neváhejte obracet na Kateřinu Jeníčkovou na telefonním čísle 771 230 241 nebo na e-mailu jenickova@lesy-praha.cz. Přihlásit se můžete do 31. března 2023, úvodní seminář se uskuteční během dubna.