Včelařem na zkoušku. Komunitní včelnice bude letos také v Kunratickém lese

21. 4. 2022

Přemýšlíte o vlastním chovu včel, ale bojíte se, že nemáte dost zkušeností? Chtěli byste si to zkusit předtím, než nakoupíte všechno to drahé vybavení? A rádi byste, aby vám někdo poradil a pomohl, když si nebudete vědět rady? V tom případě je tato nabídka přesně pro vás. Od května 2022 v našem ekocentru Prales a nově také na včelnici u rybníka Labuť v Kunratickém lese spouštíme druhý ročník projektu komunitní včelnice, během kterého si můžete pronajmout jeden z úlů se včelstvem v produkční síle a osobně si vyzkoušet, jak taková péče o včely v praxi vypadá. Hlásit se můžete  do 6. 5. 2022. Hned poté bude následovat úvodní seminář. Dlouho se však nerozmýšlejte, počet nabízených úlů je omezený.

Komunitní včelnice ekocentrum Prales

Naše organizace se včelaření věnuje již od roku 2011, kdy jsme zahájili projekt Návrat včel do pražských lesů a začali zakládat či obnovovat včelnice na různých místech v pražské přírodě. Věnujeme se nejen chovu včel, ale také zpracování medu a vosku a včelařským ekovýchovným programům.
Od roku 2021 v rámci projektu komunitní včelnice nabízíme k pronájmu úly, se kterými si lze od května do prosince chov včel s odbornou podporou osobně vyzkoušet. Pronájem jednoho úlu se včelstvem činí 10 000 Kč. V ceně je plně vybavený úl typu ⅔ Langstroth s náhradními nástavky, vybavení na získávání medu a 5 kg vlastnoručně vytočeného medu, ke kterému vám letos nově dodáme i vlastní etikety s vaším jménem. 🙂 Komunitním včelařům zajistíme také úvodní seminář na téma péče o včelstvo a podle potřeby průběžné konzultace s naším včelařem či kontroly na včelnici. Zájemcům nabízíme také exkurzi do zázemí včelařského provozu – do medárny, kde zpracováváme nejen med, ale také včelí vosk.

Včelí plást

Komunitní včelnice v ekocentru Prales se nachází v jeho dolním areálu a je zde k dispozici sociální zařízení, zdroj vody i parkoviště. A pokud na včelnici přijedete s dětmi, budou se moct zabavit u nejrůznějších herních prvků, které jsou v ekocentru návštěvníkům k dispozici, projít si naučnou stezku Cestu dřeva nebo si prohlédnout zvířata na místní farmě. 🙂

Komunitní včelnice ekocentrum Prales

Komunitní včelnice u rybníka Labuť se nachází v Kunratickém lese. V areálu včelnice je k dispozici jednoduchý dřevěný domek s krytou terasou, je ale třeba počítat s tím, že zde není zdroj vody ani elektrického proudu. Toto stanoviště však včelám poskytuje velmi kvalitní lesní pastvu a výhodou pro včelaře je klidné prostředí a soukromí při práci. Včelnice je dobře dostupná MHD i autem.

Včelnice U Labutě v Kunratickém lese

S přihláškami do projektu komunitní včelnice i s dotazy se neváhejte obracet na Kateřinu Jeníčkovou na telefonním čísle 771 230 241 nebo na e-mailu jenickova@lesy-praha.cz. Přihlásit se můžete do 6. 5. 2022, úvodní seminář se uskuteční v týdnu od 9. 5. 2022.