Čtvrteční podvečery ve Dřeváku nabízí zajímavá témata i hosty. Přednášky od ledna do března

20. 1. 2022

Kromě rukodělných workshopů pro vás v ekocentru Prales při čekání na jaro chystáme také sérii zajímavých setkání a přednášek. U nás si vyberou nadšenci do cestování i milovníci přírody a zvířat.

Z čeho můžete vybírat od ledna do března?

Termín Téma přednášky
27. 1. Zero waste – co to je a jak na to
O životním stylu, který minimalizuje produkci odpadu běžně vznikajícího při každodenních činnostech. Je šetrný k životnímu prostředí, a navíc v nás dokáže probouzet kreativitu a hravost. Chcete s ním začít zlehka a dozvědět se o zásadách 5R, založených na vědeckých principech? Neváhejte a přijďte. Jednou se začít musí. 🙂

Přednáší Shuran Zhao – doktorantka Technické fakulty České zemědělské univerzity. Zabývá se studiem odpadového hospodářství, hledá inovace v oblasti AI a chytrých technologií a jejich využití v nakládání s odpady. Také se zaměřuje na edukaci a motivaci k lepšímu třídění odpadu v domácnostech.

od 17 hodin / vstup 50 Kč

3. 2. Mláďata – kdy pomáhat a kdy pomoc škodí
Většina z nás má snahu mláďatům bez rozdílu pomáhat. Jsou přece tak malá a bezbranná. Ale je to nutné? Neděláme fatální chyby? Odborníci z naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy vám vysvětlí, kdy mládě naši pomoc opravdu potřebuje a kdy je naše pozornost naopak na škodu.

Přednáší pracovník záchranné stanice s dlouholetými zkušenostmi se zásahy v terénu i přímou intenzivní péčí o zraněné živočichy ve stanici.
od 17 hodin / vstup 50 Kč

24. 2. Jihozápad USA
Vyprávění o expedici na jihozápad USA nás zavede do jednoho z nejkrásnějších koutů světa, ve kterém hrají prim vyprahlé polopouště s ikonickými skalními útvary hrajícími všemi barvami,  hluboké kaňony vyhloubené křišťálově čistými řekami a divoká nedotčená příroda. Zajímá vás, jak přišlo Údolí smrti ke svému názvu nebo jak vypadá pravé zlatokopecké město či indiánská osada? Za doprovodu fotografií vás provedeme krásami národních parků i ukážeme protipól amerických velkoměst.
Přednášející Kateřina Swólová podnikla v posledních letech několik větších cest (například 2019 Velká cesta Mongolskem, 2020 Jihozápad USA, 2019 a 2021 Island). Miluje přírodu, což se odráží i ve výběru destinací. Na svých výpravách umí ale objevit divočinu i v rušných městech. Preferuje nízkonákladové cestování v souladu s myšlenkou „Cesta je cíl“.

od 17 hodin / vstup 50 Kč

24. 3. Praha kvete
Místo pestré rozkvetlé louky plné života, krátce střižený, jednolitě zelený sterilní trávník. I to bývá dnes častým obrázkem zahrad i veřejných ploch. Z biologického hlediska se jedná o zelenou poušť, kde nachází úkryt  a potravu jen minimum užitečného hmyzu. Jak založit kvalitní louku plnou kvetoucích rostlin na své zahradě či na veřejném prostranství? Kdo moje úsilí ocení a jaký z toho budu mít já sám užitek? Představíme vám projekt Praha kvete, který usiluje o pomoc opylovačům zakládáním květnatých luk i v městském prostředí.

Přednášet budou členové týmu Praha kvete, což je skupina odborníků z katedry Ekologie hmyzu Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity, která se věnuje opylovačům na území hlavního města. V rámci stejnojmenného projektu zakládají květnaté louky na veřejně přístupných místech, ve školních nebo komunitních zahradách a podporují tak biodiverzitu hmyzích opylovačů.

od 17 hodin / vstup 50 Kč

Přednášky trvají obvykle 1-1,5 hodiny a konají se vždy od 17 hodin v budově Dřevák, která se nachází v horním areálu ekocentra Prales.

Kapacita sálu je omezená. Je nutné se předem registrovat na e-mailu swolova@lesy-praha.cz.

Labuťátko v záchranné stanici