Sladká volba pro všechny: Limitovaná edice medu připomíná volební právo žen

25. 11. 2020

Nikdy nebyla limitovanější než právě letos. Podobně jako jiné včelaře a jejich včely i naše včelnice v pražských lesích a parcích v letošním roce negativně ovlivnilo chladné a deštivé jarní počasí. V létě jsme oproti předchozím rokům vytočili jen zlomek medu. Přesto jsme vás nechtěli ochudit o limitovanou edici našeho medu, s níž si každý rok připomínáme některé z důležitých výročí daného roku. A tak je tu naše Sladká volba a spolu s ní oslava 100. výročí od zakotvení volebního práva žen v československé ústavě (1920-2020).

DSC7946

Bylo to v únoru 1920, kdy Národní shromáždění československé přijalo ústavu první Československé republiky, která definitivně potvrdila a uzákonila volební právo pro všechny občany státu bez rozdílu pohlaví. V dubnu 1920 se pak konaly první řádné parlamentní volby, do kterých se ženy mohly zapojit – volit a být voleny. Československo tak následovalo příkladu skandinávských zemí, Polska, Rakouska či Německa a řadu jiných dokonce předstihlo, mezi nimi například Francii nebo Itálii, kde ženy volební právo získaly až po druhé světové válce. Med Sladká volba s etiketou, která tuto přelomovou událost československého ženského emancipačního hnutí připomíná, zakoupíte od čtvrtka 26. listopadu v našem Zahradnictví Ďáblice. K dostání jsou pouze půlkilové sklenice, cena jednoho medu je 100 Kč. Máte-li o med zájem, určitě neotálejte, počet je skutečně velmi omezený.

Všechen náš med pochází ze včelnic, které Lesy hl. m. Prahy obnovily či nově založily v pražských lesích a parcích v rámci svého projektu Návrat včel do pražských lesů. Včelí úly můžete spatřit například v Kunratickém lese, v Prokopském údolí, v Zahradnictví Ďáblice nebo v ekocentru Prales.