POZVÁNKA: Tajemní a zranitelní netopýři v Pralese. Ekocentrum zve na výstavu

24. 9. 2020

VÝSTAVA JE UKONČENA – vzhledem k vyhlášeným opatřením vlády proti šíření koronaviru byla výstava od pátku 9. 10. 2020 dočasně pozastavena. S ohledem na další vývoj situace a pokračující omezení jsme se v pondělí 9. 11. rozhodli výstavu definitivně ukončit. Děkujeme za pochopení.

Naše ekocentrum Prales ve spolupráci s Českou společností na ochranu netopýrů připravilo výstavu přibližující život fascinujících nočních létajících savců, kteří žijí v naší blízkosti – Netopýři tajemní a zranitelní. Výstavu můžete zdarma navštívit v budově Dřevák v horním areálu ekocentra každý všední den od 1. do 30. 10. 2020.

netopýr ušatý

Na výstavě se seznámíte s nejrůznějšími druhy netopýrů, které se vyskytují v České republice, dozvíte se o tom, kde a jak žijí, a zjistíte, jaké metody se používají při zkoumání netopýřího světa. . Kromě toho se výstava dotýká také problematiky jejich ochrany, a to zejména z pohledu soužití netopýrů a lidí v budovách. Fotografie českých chiropterologů doplňují ukázky výzkumných pomůcek či speciálních budek pro netopýry. Součástí výstavy je také interaktivní prezentace hlasů různých druhů netopýrů zachycených pomocí ultrazvukového detektoru, pracovní listy pro děti a další hravé prvky.

Výstava je přístupná veřejnosti v budově Dřevák v horním areálu ekocentra (Mladoboleslavská 953, Praha 19) od 1. do 30. 10. 2020 každý všední den od 12 do 15 hodin, v úterky navíc až do 17 hodin. Organizované skupiny mohou výstavu s doprovodným programem o nočních živočiších navštívit každý všední den od 7 do 15 hodin, a to po předchozí domluvě na telefonním čísle 778 716 582 nebo na e-mailu swolova@lesy-praha.cz.

Vstup je zdarma, doprovodný program pro organizované skupiny je zpoplatněn částkou 50 Kč za osobu.

Přijměte pozvání také na vernisáž výstavy, která ve Dřeváku proběhne ve čtvrtek 1. 10. 2020 od 17:00. Její součástí bude přednáška o netopýrech a navazující komentovaná procházka za netopýry z okolí, která povede od Dřeváku do Centrálního parku Kbely. Vstup na přednášku a vycházku bude zpoplatněn částkou 50 Kč za osobu, předškolní děti mají vstup zdarma.

Akce je součástí projektů podpořených hlavním městem Prahou, SFŽP ČR a MŽP.

Zdroj fotografií: ČESON, archiv LHMP