POZVÁNKA: Skliďte s námi zlaté obilí během žní v Pralese

23. 7. 2019

Na polích hučí kombajny a sklízejí zlaté obilí, které během roku vyrostlo a dozrálo. Zlaté barvy nabylo i obilné políčko v horním areálu našeho ekocentra Prales. My ovšem neusedneme za volanty velkých žacích strojů, ale pustíme se do práce hezky po staru, tak jak to dělávali naši předkové před nástupem moderní techniky. V sobotu 3. srpna padnou plné klasy pod kosami ženců. Kosy k zapůjčení budou na místě, ale pokud dáváte přednost vlastní kose, můžete si ji přivézt. Začínáme v 9:00 a končit budeme ve 14:00. Naučíte se s námi také naklepávat kosy, vázat snopy a stavět obilné panáky a dozvíte se mnoho zajímavostí o tradicích žní.

Žně jsou vrcholem každé pěstitelské sezony – zemědělec sklízí plody své celoroční práce a péče. Nejinak je tomu i v Pralese, kde jsme na jaře zaseli naše obilné pole a po celou dobu kontrolovali, jak obilí roste a dozrává. A vy se společně s námi můžete tohoto vrcholu sezóny zúčastnit a užít si žně jako za dávných časů. Naši zaměstnanci na vás budou v 9 hodin ráno čekat v horním areálu Pralesa na obilném poli. Před samotným kosením si ukážeme, jak se správně naklepává kosa, a pak se pustíme do práce. Posečené obilí na polích společně svážeme do snopů a z nich vytvoříme panáky, které obilí ochrání před škůdci a vlivy počasí. Pro znavené žence budeme mít přichystané odpočinkové místo pod jedním z našich stanů, kde mohou načerpat energii, napít se a také se dozvědět zajímavosti o žních.
Ale žněmi ještě nekončíme. Již teď se můžete těšit na příjemnou atmosféru dožíněk, které uspořádáme poslední srpnový den. Za tónů cimbálové muziky společně zpracujeme sklizené obilí a upečeme si vlastní obilné placky.
Přijďte zažít léto jinak a odreagovat se od shonu města poctivou prací pod modrým nebem. Těšíme se na vás.
plakát