Zapojte se do City Nature Challenge 2019 a vaše fotografie obletí celý svět

17. 4. 2019

Milujete přírodu a fotoaparát či mobilní telefon nedáte z ruky? Tak to je pro vás projekt City Nature Challenge 2019 jako stvořený. Díky němu máte jedinečnou příležitost ukázat celému světu pražskou přírodu a rozmanitost druhů, které s námi bok po boku žijí v hlavním městě České republiky. Celkem 162 měst z různých koutů planety bude bojovat o největší počet fotografií a vy můžete být při tom. Od 26. do 29. dubna zaznamenávejte svá pozorování přírody přes mobilní aplikaci iNaturlist nebo po registraci přes webové stránky projektu a podělte se o své zážitky a diskutujte s odborníky i laickými nadšenci.

První ročník projektu City Nature Challenge odstartoval v roce 2016 a zúčastnilo se jej Los Angeles a San Francisco. Následující rok se počet měst v USA rozrostl na 16 a své fotografie a pozorování přírody sdílelo více než 4 tisíce účastníků. Do loňského ročníku se zapojila i Praha, která se utkala s dalšími 67 městy o největší počet pozorování. A Pražané si rozhodně nevedli špatně. S více než 16 stovkami pozorování se jim podařilo obsadit 38. příčku. V letošním ročníku máme možnost být ještě lepší a v konkurenci dalších 161 měst můžeme zaútočit na nejvyšší příčky. Pomoci může kdokoliv z vás. Každému, kdo chce zahraničním soupeřům ukázat bohatství naší pražské přírody, stačí, když si nainstaluje mobilní aplikaci anebo se zaregistruje na webových stránkách projektu, kam bude moci nahrávat fotky z fotoaparátu. Pak už může rovnou vyrazit na toulky pražskými lesy, parky i zahradami a objevovat a dokumentovat život kolem nás. Na fotografiích můžete zachytit rostliny, houby a samozřejmě živočichy. A že nejste žádní zoologové ani botanici a nepoznáte brhlíka od střevlíka ani lísku od lysky? To vůbec nevadí, protože aplikace sdružuje odborníky i laiky po celém světě, kteří vám fotografii okomentují a určí, o jaký druh se jedná. A také vy máte možnost pomoci komukoliv na světě s určením druhů zvířat, rostlin a hub na jeho fotografiích.
cnc_logo
S myšlenkou zapojit do City Nature Challenge i Prahu přišlo v loňském roce Národní muzeum, které si celou akci v Praze vzalo na starosti, a naše organizace se jej v jeho úsilí rozhodla znovu podpořit. Vždyť právě k pražské přírodě máme při své práci nejblíže. Proto se během dubna můžete na našich stáncích na akcích věnovaných Dnům Země setkat s vyškolenými lektory, kteří vám ochotně podají informace o celé akci a naučí vás pracovat s aplikací iNaturlist ve vašich mobilních telefonech.

Informace o City Nature Challenge vám podáme na těchto Dnech Země:

Kdy se potkáme Kde nás najdete V kolik hodin
17. 4. Lesopark Letňany 9:00-16:00
23. 4. Central Park Stodůlky 9:00-16:00
23. 4. ekocentrum Prales 9:00-16:00
27. 4. Malešický park 11:00-17:00
28. 4. Viniční domek, Modřany 14:00-18:00

A ti nejpilnější z vás, kteří zašlou nejvíce pozorování, budou samozřejmě odměněni. Partnerské organizace projektu City Narture Challenge si pro neaktivnější fotografy připravily zajímavé ceny. My jsme pro vítěze přichystali komentovanou prohlídku našeho zookoutku v Malé Chuchli, kde se můžete setkat se zástupci fauny žijící v české přírodě, a nebo můžete vyhrát přenocování v zookoutku, což se vám jindy jen tak nepoštěstí.
Pojďte do toho s námi a ukažme celému světu rozmanitost pražské přírody.
cnc_zvire