Vyhlašujeme výtvarnou soutěž ke Světovému dni vrabců

1. 3. 2019

Podle nosa poznáš kosa, ale co vrabce? Vzpomenete si vůbec, kdy naposledy jste nějakého vrabce spatřili? Určitě už to nějaký ten pátek bude. Počty vrabců domácích i polních totiž v České republice a mnoha dalších zemích Evropy neustále klesají. Proto byl 20. březen vyhlášen jako Světový den vrabců. Oslavte ho s námi i vy! Vytvořte nebo namalujte vlastního vrabce a pošlete nám ho. Autory 3 nejoriginálnějších výtvorů odměníme!

Soutěže se může zúčastnit každý a je rozdělena do 3 kategorií: předškoláci, školáci a dospělí. Přijímáme vrabce nakreslené, poslepované, vyšívané, vymodelované a nebo vyrobené třeba z přírodnin. Vaší kreativitě neklademe žádné hranice. Své výtvory můžete posílat vyfocené či oskenované na e-mail swolova@lesy-praha.cz nebo v originální podobě na adresu Středisko Ekologická výchova, Práčská 1885, Praha 10 – Záběhlice, 106 00. Ke každému dílu uveďte prosím jméno autora, kategorii a kontakt (postačí e-mail nebo kontakt na učitele v případě škol a školek). Soutěž trvá do 18. března a na Světový den vrabců 20. března vyhlásíme vítěze.
soutěž
Jedním z důvodů dramatického snižování počtu našich vrabčích spolubydlících je moderní styl upravování parků a veškeré zeleně. Chybí jim plevelné rostliny na obživu, prašné půdy k popelení i kaluže s dešťovou vodou k pití. Mizí také zarostlé remízky a zahrady jsou podobně jako pole často ošetřovány herbicidy a pesticidy a jsou až příliš dokonale „uklizeny“ a nabízí tak velmi málo úkrytů jak pro ptáky tak i pro hmyz (na podobné změny doplácí například i ježek).
Chtěli byste vrabčí komunitě pomoci a nevíte jak? Máme pro Vás pár tipů. Můžete jim například vyrobit budku. Vrabci s oblibou hnízdí v budkách s oválným vletovým otvorem o rozměrech cca 20x15x20 cm. Útočiště vrabčákům ale poskytne i zahrada s dostatkem dřevin, pítkem, květinovou loukou a hromadou dříví pro hmyz. V zimě pak velmi rádi navštěvují krmítka s rozmanitými semeny včetně výživné a oblíbené slunečnice.