Soutěžíme o Dřevěnou stavbu roku 2019. Podpořte nás svým hlasem

25. 2. 2019

Dřevo je dostupná, obnovitelná a ekologická surovina a jeho využívání chrání životní prostředí. A my to víme. S dřevěnými stavbami a konstrukcemi se proto mohou návštěvníci pražské přírody setkat kdekoliv: Od laviček kolem cest, přes dřevěné herní prvky dětských hřišť až po altány v lesích a parcích. Dvě stavby loňského roku, které jsou v Praze k vidění, jsme přihlásili do soutěže Dřevostavba roku 2019. Do kategorie Moderní dřevostavby – realizace jsme vyslali bojovat o dobré umístění Dřevák z ekocentra Prales v pražských Kbelích a druhý zástupce, netradičně řešený altán z parku U Čeňku, nás bude reprezentovat v kategorii Dřevěné konstrukce – realizace. Do hlasování o vítězi, které proběhne od 25. února do 13. března, se kromě odborné poroty může zapojit i široká veřejnost.

První ze staveb, kterou jsme přihlásili do soutěže, je Dřevák, nacházející se v areálu ekocentra Prales v pražských Kbelích, který slouží jako zázemí ekovýchovných aktivit. Jednopatrová vzdušná budova s francouzskými okny má uvnitř navíc vložené patro, které rozšiřuje užitný prostor. Fasády jsou tvořeny dřevěným obkladem a v části Dřeváku jsou navrženy také extenzivní zelené střechy. O zpracování odpadních vod se budově stará kořenová čistírna. Některé prvky interiéru vyráběl dodavatel vlastnoručně přímo na místě a v těsné spolupráci s architektkou tak nakonec vzniklo velmi originální schodiště, světla a stůl.
Druhým naším soutěžícím je dřevěný altán, který se nachází v multifunkčním parku U Čeňku ve východní části Prahy. Altán tvoří přirozené místo setkávání návštěvníků parku a slouží také jako nutná ochrana před slunečním úpalem, než v mladém parku doroste nově vysazená zeleň. Má složený mnohoúhelníkový tvar. Je vyroben ze smrkového dřeva z pražských lesů a ošetřen ochranným nátěrem.
Anketu Dřevěná stavba roku vyhlašuje pravidelně Nadace dřevo pro život od roku 2013. Snaží se tím podpořit dřevo a výrobky z něj jako obnovitelnou a snadno dostupnou surovinu, jejíž používání pomáhá chránit životní prostředí a zachovat neobnovitelné zdroje pro další generace.
drevak