Soutěž O nejlepšího sběrače má své vítěze, zvířata mají své noviny

13. 12. 2018

Pravidelně každý podzim vyhlašujeme pro pražské základní a mateřské školy soutěž O nejlepšího sběrače. Letošní 8. ročník jsme pojali ve stejném duchu jako ten loňský. Zatímco dříve se sbíraly lesní plody pro zvířecí obyvatele lesních zookoutků, v posledních dvou letech mateřské a základní školy pomáhaly pacientům naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Proto se žáci opět pustili do sběru novinového papíru a nepotřebného textilu: Papír totiž můžeme využít jako podestýlku do klecí, v nichž se zraněná zvířata zotavují, a textilie zase pro jejich pelíšek. Společnými silami se dětem z 59 tříd 7 mateřských i základních škol podařilo nasbírat celkem 1 314 kg papíru a 333 kg textilu.

Stejně jako v předchozích letech se i letos soutěžilo v kategoriích Nejlepší škola, Nejlepší třída a Nejlepší jednotlivec. Celou soutěž v letošním roce s přehledem ovládla základní škola Brána jazyků, která si připsala prvenství ve všech vyhlášených kategoriích. Celkem tato škola nasbírala 840 kg papíru a textilu. Nejlepšími třídami se staly 6.D a 9.B, které obě shodně shromáždily 323 kg. Z týchž tříd pochází i nejlepší jednotlivci.
vítězové soutěže ve sběru
Snahu žáků a organizaci ze strany učitelů jsme odměnili dárkovými koši plnými zdravých dobrot a dalších překvapení. Nejlepší škola vyhrála certifikát na program Záchrana živočichů, který žáky seznámí s posláním záchranných stanic a vysvětlí jim, jaká nebezpečí ve městě na volně žijící živočichy čekají a jak jim lze předejít. Osobně se také setkají s jedním ze zachráněných pacientů. Vítězným třídám jsme předali vstupenky na populární program Noc v lese. Zblízka se seznámí s nočním lesem a jeho tajemnými obyvateli a za zvuků probouzející se tmy se uloží ke spánku v hájemství lesního srubu. A nejlepšímu sběrači umožníme stát se na jeden jedinečný den ošetřovatelem, který pečuje o zvířata v zookoutku v Malé Chuchli.
V letošním roce záchranná stanice doposud přijala rekordních 4 666 poraněných a jinak handicapovaných živočichů a jejich počet do konce roku ještě poroste. Proto si velice ceníme všech, kteří se do sběru zapojili, ať jedním, či desítkami kilogramů. Pacienti záchranné stanice ocení jakoukoli pomoc a každý kousek nepotřebného textilu, na kterém se jim bude ve stanici pohodlně usínat.
Mezi dalšími školami, které pilně sbíraly, byly: MŠ Větrníček, ZŠ Zárubova, MŠ Nad Parkem, MŠ Libkovská, MŠ U Bobříka a ZŠ Dolní Břežany.
Děkujeme!