V Pralese jsme oslavili Den stromů a vyhlásili nejlepší dřevěnou sochu

26. 10. 2017

Kde jinde bychom měli oslavit svátek stromů, který se v Česku slaví 20. října, něž v našem ekocentru Prales, jež je tematicky zaměřeno právě na les a jeho životní cyklus, na vztah člověka a lesa a na práci s tak úžasným materiálem, jakým je dřevo. Ve čtvrtek a v pátek 19. a 20. října jsme v Pralese ve Kbelích slavili Den stromů s dětmi a dalšími návštěvníky, od pondělí 16. října tu navíc dřevu vzdávali hold dřevosochaři.

Ke Dni stromů jsme v Pralese pro veřejnost a objednané třídy připravili dílničky a stanoviště, na kterých se návštěvníci dozvěděli o významu stromů v krajině a o dřevu a jeho vlastnostech. Děti si zde mohly také zasadit semínko svého oblíbeného stromu a odnést si jej domů v malém květináči či si vyrobit vlastní strom s lístky z papíru. Ty nejmenší stromům k jejich dni malovaly přání a psali vzkazy.
Od pondělí 16. října v Pralese navíc pilně pracovali účastníci dřevosochařského sympozia na svém uměleckém ztvárnění tématu Živočichové a město. V pátek 20. října jsme společně s dětmi a návštěvníky vybrali a slavnostně vyhlásili ty nejlepší z nich. První místo získal Kamil Podlaha se svou sochou představující hlavu vlka. V těsném závěsu za ním se pak umístil František Řezník se sochou hada, Ondřej Sokač, který vytvořil dřevěnou loď, a Helena Kratochvílová, která pro nás vytesala opravdový totem.
Tvorbu dřevěných soch si během celého týdne přišlo prohlédnout na 400 návštěvníků a my společně s nimi umělcům děkujeme za vytvoření krásných děl, ze kterých se u nás v ekocentru budeme ještě dlouho těšit.
sochani