Kapři, amuři, úhoř i štika: Hamerský rybník ukázal své nájemníky

7. 3. 2016

Po celý rok se skrývají v podvodním kraji a sotva z nich zahlédnete víc než rychlou vlnku, když se prosmýknou těsně pod hladinou. O to výjimečnější příležitostí prohlédnout si zblízka šupinaté domorodce českých rybníků a dozvědět se víc o jejich ekosystému jsou výlovy pražských rybníků, jejichž jarní část právě začala. Jako první přišel na řadu Hamerský rybník v Záběhlicích, na jehož hrázi rybáři z Českého rybářského svazu rozestavěli kádě minulý čtvrtek.

vylov2
Zatímco rybáři se potýkali se sítěmi i s bahnem na odhaleném dně, naši lesníci na břehu rybníka připravili pro žáky Základní školy Břečťanová zážitkovou trasu s několika stanovišti z vodního světa. Na osmdesát druháků a třeťáků pozorovalo vodní ptáky kroužící nad ostrůvkem uprostřed rybníka, poznávalo vodní chlupáče, jako je ondatra, vydra nebo bobr, a studovalo raky, škeble a drobný vodní hmyz. Na jedné ze zastávek děti trénovaly své rybářské dovednosti a samozřejmě se jim představily i místní rybí hvězdy. Hlavní slovo při tom měli tradiční kapři a sekundovali jim amuři, patřičný díl pozornosti si ale uzurpoval i sumec, úhoř nebo štika. Z kádí se pak hamerské ryby přesunuly do blízkých rybářských revírů.
Po Hamerském rybníce se rybáři na konci března pustí do výlovu Hořejšího rybníka na potoce Rokytka v Hloubětíně. I tentokrát je doprovodí pražští lesníci a žáky ze základní školy v Českém Brodě provedou tichým světem v příšeří pod vodní hladinou. Vítáni jsou ale všichni, rádi vás 31. března u Hořejšího rybníka uvidíme.