Týden lesů 2015 s Lesy hl. m. Prahy: Děti se učily v lese, kus lesa vyrostlo i v knihovně

29. 5. 2015

V polovině května se lesníci z Lesů hl. m. Prahy zapojili do každoročních celorepublikových oslav Týdne lesů, který už od roku 2008 pravidelně využívají jako ideální příležitost, jak dětem a veřejnosti přiblížit zákonitosti zodpovědné lesnické práce a nezbytné ochrany lesních ekosystémů.

IMGP7387b
Do role malých lesníků se ve čtvrtek 14. května v příhodných kulisách, které zajistil Kunratický les, vžilo na 120 dětí ze Základní školy Pošepného. Během procházky po lesní stezce se na jednotlivých stanovištích dozvěděli (a přitom si sami vyzkoušeli), jak se les sází a podle jakých zásad se vychovává či jak se má správně měřit a chránit. Nabyté zkušenosti mohli hned zkonzultovat i s věrným čtyřnohým pomocníkem pražských lesníků, který diskuzi obohatil ladným pohazováním hřívou.
IMGP7472b
V pátek 15. května se speciálně pro 60 prvňáčků ze Základní školy náměstí Curieových se slavnostní fanfárou trubačů otevřely brány Městské knihovny v Praze, do jejíchž prostor lesníci z Lesů hl. m. Prahy ve spolupráci s Ústavem pro hospodářskou úpravu lesů vnesli kousek lesního světa.
Nejprve se všichni společně zaposlouchali do čtení z knihy Dědeček lesník vypráví dětem, kterou malým čtenářům přišli představit samotní její autoři: dlouholetý lesník a pedagog s mnoha zkušenostmi Václav Erich, učitelka z mateřské školy Jana Bezděková a ilustrátorka Hana Hradilová. Pod vedením paní ilustrátorky se pak ve výtvarné dílně děti vrhly do tvorby svých vlastních ilustrací lesních příběhů a s našimi lesníky se učily rozpoznávat jednotlivé lesní obyvatele, třeba prostřednictvím jejich stop a zvuků.
IMGP7552b
Jeden zástupce zvířecí říše se dětem představil i osobně – na kvalitu programu totiž svým uhrančivým žlutým pohledem dohlížel Hugo, sýc rousný, který se jako nemocné mládě kdysi za bouřky dostal ze zničeného hnízda do naší záchranné stanice pro volně žijící živočichy, a než se uzdravil, rozhodl se, že už s ošetřovateli zůstane.