Včelky v pražských lesích

31. 5. 2012

Víte, že na 1 kg medu musí včelky obletět na 3 000 000 květů a nalétat tak vzdálenost, jako by obletěly šestkrát kolem dokola celou zeměkouli? Nevíte? Ten, kdo se setkal v průběhu jara s naším stanovištěm o včelkách a včelaření, ví nejen to.

K překvapení mnohých totiž se i v Praze vesele včelaří. Od loňského roku také Lesy hl. m. Prahy obnovily chov včel i v pražských lesích. Navázaly tak na tradici, ve které les a včely patřily k sobě a u hájoven byly včelí úly běžně k vidění.
Naše první 4 úly jsou u bývalé hájovny u Labutě v Kunratickém lese a daří se jim tam dobře. Mrazivou zimu včely přečkaly bez újmy a s jarem se pustily do pilné práce. Občas jsme je sice vyrušili a vyvezli na výlet, ale zdá se, že jim to vůbec nevadí.


Život včel je naprosto fascinující a včelí společenstvo je téměř dokonalým organismem. Je naprosto strhující pozorovat celé to hemžení, krmení larviček či vidět narození včelky v přímém přenosu. Letos jsme připravili stanoviště věnované právě životu včel, jejich úloze v krajině a včelaření.

Díky prosklenému úlu mohli návštěvníci pozorovat včelky přímo a bez obavy z včelího žihadla. Vybavení včelaře, včelařský klobouk, dýmák či medomet bylo také v kurzu. A pro ty, co jsou na sladké, byly připraveny ochutnávky různých druhů medu.

Kamkoliv jsme naše včelky vzali s sebou, tam přitáhly velkou pozornost.

Také na letošním ročníku akce o lese a lesnictví Do lesa s lesníkem 2012 jsme měli včelky s sebou. Nápor škol a veřejnosti nám pomohl zvládnout pan Cafourek se svými Vyšehradskými včelaříky.

Červen věnujeme jednak přípravě a pilotnímu vyzkoušení nového programu o včelách pro školy, ale také rozšiřování chovu. V letošním roce zvýšíme počet včelstev a založíme nové stanoviště v Hostivaři a v Ďáblicích.