Ohlédnutí za oslavami Dne Země 2012

27. 5. 2012

Jako každý rok se konaly po celé Praze oslavy ke Dni Země.
Den Země připadá na 22. dubna, ale oslavy probíhaly již několik dnů předem a zároveň i po tomto termínu. Středisko ekologické výchovy Lesů hl. m. Prahy se několika oslav aktivně účastnilo.
Letos jsme do programu nově zařadili představení záchranné stanice pro volně žijící živočichy a stanoviště o včelách a včelaření.

 
11 – 17. 4. Den Země s Prahou – parčík u metra Opatov
Naši lesníci si připravili pro zájemce aktivity s tematikou nejen lesa a lesnictví, ale nově také představili záchrannou stanici pro volně žijící živočichy a obnovený chov včel v pražských lesích.
 
19. 4. a 20. 4. Den Země se ZŠ Kunratice
Navázali jsme na loňský úspěšný ročník oslav Dne Země. Opět se podařila výborná spolupráce lesníků s pedagogickým sborem, rozšířeným o žáky z vyšších ročníků. Letošní ročník jsme připravili pro celý první stupeň.
Po dva dny kluci a holky od první do páté třídy plnili v nedalekém Kunratickém lese úkoly na stezce lesní moudrosti a stezce lesní zručnosti.
Stezka lesní moudrosti byla vyznačená otázkami z botaniky, zoologie, ochrany lesa, lesnictví, pražské přírody apod.


Na stezce lesní zručnosti čekala zase stanoviště jako dřevorubec, záchranář, rybář, lesník a další. Tady museli žáci prokázat kromě přesnosti, dobrého odhadu i manuální zručnost.



Výsledky jednostlivých týmů byly těsné, bojovalo se o každý bod. Vítěznému týmu předali za zvuku lesnic zástupci Lesů hl. m. Prahy a MČ Praha Kunratice drobné dárky na památku.

 
19. 4. Den Země s MŠ Markušovou a MŠ Dubnovou – Hostivařský lesopark
Odpoledne plné her a soutěží v Hostivařském lesoparku pro děti a rodiče připravil učitelský sbor mateřských školek ve spolupráci s naší organizací Lesy hl. m. Prahy.
Naše tradiční stanoviště o dřevinách a zvěři jsme doplnili stanovištěm o ptácích.
 
20. 4. Den Země s ZŠ Burešova
Spolu s žáky jsme se vydali vyčistit Ďáblický háj od odpadků.
 
8 – 23. 4. Den Země s Prahou – parčík u radnice MČ
Malí, větší i velcí návštěvníci, většinou z okolních mateřských a základních škol, se u našeho stánku seznamovali s pražskou přírodou a jejími obyvateli. Pro některé bylo velkým překvapením, že v Praze máme několik druhů sov, divoká prasata, lišky a spoustu dalších živočichů. Pražští lesníci si letos připravili stanoviště o nové záchranné stanici. Jedním z průvodců byl i malý ježek. Druhou novinkou bylo stanoviště o včelkách. Tady si mohli zájemci nejen prohlédnout živé včelky v proskleném úle, ale i si vyzkoušet pomůcky včelaře či ochutnat různé druhy medu.

no images were found


 
4 – 25. 4. Den Země s Prahou
Centrální park na Pankráci se od rána plnil dětmi ze škol i školek, které přišly oslavit svátek Země. Připravena zde byla řada nejrůznějších aktivit více či méně se týkajících životního prostředí. My jsme do boje se skákacím hradem či koněm šli s představením záchranné stanice – měli jsme k tomu významného pomocníka výra Barču. Dalšími živými zvířátky na místě, sice malými rozměrem, ale s o to větší rodinou, byly včelky. Na stanovišti s proskleným úlem, medometem a ochutnávkami medu bylo stále plno.