Lesy hl. m. Prahy pomáhaly v oboře Kněžičky

17. 10. 2011

V letošním roce, který byl OSN vyhlášen jako mezinárodní rok lesů, Nadace dřevo pro život připravila projekt Zvyšování konkurenceschopnosti vlastníků lesů a osob hospodařících v lesích. Jeho součástí je vzdělávací kurz prezentačních a PR dovedností pro lesníky. Vyvrcholením kursu a současně praktickou zkouškou toho, co se účastníci v předchozích modulech naučili, bylo plánování, příprava a realizace osvětové akce pro veřejnost s využitím principů lesní pedagogiky – v tomto případě pro děti a pedagogy ze základní školy v Chlumci nad Cidlinou.

Nadace tuto akci pro děti uspořádala dne 5. května ve spolupráci s lesníky společnosti Kinský dal Borgo, která oboru vlastní. U příležitosti 400letého výročí založení této obory, která je jednou z nejstarších v Čechách, připravili lesníci pro děti zábavný program o oboře, lese a lesnictví. Cílem akce bylo ukázat význam lesa a práce lesníků pro společnost.
Na uvítanou zazněly slavnostní lovecké fanfáry. Ředitel Jiří Žabka promluvil o založení a fungování obory, tedy „tajemného místa za plotem“, a přiblížil dětem historii rodiny Kinských dal Borgo. Ve svém uvítání řekl: „Připravili jsme pro vás tuto výjimečnou akci – den otevřených dveří v oboře – proto, abyste se seznámili s prací lesníků a chovem zvěře v místech, kam se běžně nesmí.“
Ráno o půl deváté přijelo 125 dětí s učiteli k hotelu Obora. „Tajemné místo za plotem“ přivítalo děti mlhou, která vzápětí ustoupila jarnímu slunci, jež tuto ojedinělou akci provázelo po celé dopoledne. Lesníci je již očekávali s pečlivě připraveným programem na pěti stanovištích.
Děti rozdělené do pěti skupin si dvojice lesních pedagogů zavedla na své stanoviště. „Jednotlivá stanoviště na sebe navazovala tak, aby seznámila žáky se životem lesa od semínka po zralý věk a s pracemi lesníka v jednotlivých fázích jeho růstu včetně praktických ukázek. Po projití všech zastavení jsme dětem toto tajemné místo za plotem alespoň trochu poodkryli,“ řekl Michal Prouza, jeden z organizátorů akce.
V lese přivítali lesníci žáky otázkou, zda v naší republice lesů ubývá nebo naopak přibývá. Nikdo si nebyl jist, jaká je pravda. Správná odpověď děti i učitele překvapila – lesů v České republice opravdu přibývá.
Potom během dopoledne si děti vyzkoušely na vlastní kůži každodenní práci lesníků. Pomáhaly vysázet nový les a vyznačovaly v lese stromy určené ke kácení. Stromky vysazené nedaleko hotelu Obora lesníci označili cedulkou informující jeho návštěvníky o pomoci dětí lesu. Když se sem po čase vrátí, uvidí, jak roste jejich les.
Děti se také naučily měřit výšku a průměr stromů, dozvěděly se, proč a jak se v lese kácí stromy, vyzkoušely si ochranné oblečení dřevorubce – boty, helmu i neprořezné kalhoty. Mezi spadaným listím hledaly parohy zvěře žijící v oboře. Žáci po návštěvě obory již vědí, že vstup do ní je zakázán v zájmu ochrany zdraví lidí z důvodu celoročně povoleného lovu zvěře. Lesníci jim také prozradili, že mají s lesem nepsanou smlouvu o tom, že jej nenechají zahynout a za každý poražený strom vysadí další malé nové.
Kromě zážitků si děti z lesa odvezly na památku dřevěnou sochu sovy, kterou jim dřevorubec vyřezal z dubového kmene, a nyní bude zdobit prostory školy.
Organizátory nejvíce potěšil výrok jednoho žáka: „Paní učitelko, tohle byl náš nejlepší školní výlet!“
 
Poděkování patří všem, kteří se na akci podíleli: Jiří Žabka, Michal Prouza (LH Kinský dal Borgo), Václav Nejman, Petra Fišerová, Petr Hrma (Lesy hl. města Prahy), Lada Prylová, Zuzana Jankovská (ÚHÚL Brandýs n. L.), Josef Lerch (Městské lesy Sušice), Petr Smutný (ČMMJ), Jiří Voborník, Ondřej Valenda (Lesní družstvo Vysoké Chvojno).
Jan Řezáč, Nadace dřevo pro život