Ohlédnutí za oslavami Dne Země 2011

10. 5. 2011

Jako každý rok se konaly po celé Praze oslavy ke Dni Země. Den Země připadá na 22. dubna, ale oslavy probíhaly již několik dnů před tímto termínem i po něm. Středisko ekologické výchovy Lesů hl. m. Prahy nepořádalo samostatnou akci, ale aktivně se několika účastnilo.
 

18. 4. a 29. 4.: Den Země se ZŠ Kunratice
Se základní školou v Praze Kunraticích spolupracujeme po celý školní rok. Určitě se již dokonale vyznají mezi rohy a parohy, poznají šelmy psovité i kočkovité nebo nejrůznější vodní breberky.
Letos jsme naši spolupráci ještě rozšířili a společně s učitelským sborem připravili pro celou školu Den Země. Akci jsme rozdělili na 2 dny, 18. dubna pro první stupeň a 29. dubna pro druhý stupeň.
Kluci a holky od první do páté třídy měli na školní zahradě a hřišti připravená hravá i naučná stanoviště, na kterých plnili nejrůznější úkoly.
Některá si pro ně připravili žáci z vyšších ročníků a učitelé, ale stanoviště o zvěři a dřevinách byla naše. Tady na žáky čekaly nejrůznější skládačky listů, výřezů, počítání letokruhů, poznávání paroží i rohů, ukázky zvuků zvěře, ale mohli si vyzkoušet i svůj čich a poznávat vůně lesa. Na vše dohlížela jedna sova pálená jménem Čenda.
Díky výborné organizaci během dopoledne prošlo stanovišti bez problémů na 250 dětí.


 
Den Země pro druhý stupeň byl trošku jiný, více v soutěživém duchu. Připravili jsme v nedalekém Kunratickém lese pro žáky 2 stezky. Jednu stezku lesní moudrosti a druhou stezku lesní zručnosti.
Šesťáci až deváťáci vytvořili 4členné týmy a museli splnit obě části. Počítal se samozřejmě nejen celkový čas, ale i správnost a přesnost.
Stezka lesní moudrosti byla vyznačená otázkami z botaniky, zoologie, ochrany lesa, lesnictví, pražské přírody apod.
Na druhou polovinu čtyřčlenného týmu na stezce lesní zručnosti čekala stanoviště jako dřevorubec, lovec, rybář, lesník a další. Tady museli žáci prokázat kromě přesnosti, dobrého odhadu i manuální zručnost.
Výsledky jednostlivých týmů byly těsné, bojovalo se o každý bod. Vítěznému týmu předali následně zástupci Lesů hl. m. Prahy drobné dárky na památku.

 
19. 4.: Den Země – Praha 13 – Řepy
V areálu ZŠ Španielova, se kterou také po celý rok hojně spolupracujeme, připravila MČ Praha 13 pro mateřské a základní školy, ale i pro volně příchozí veřejnost tradiční oslavu Dne Země. Po zahájení zástupci městské části čekala na příchozí připravená stanoviště jednotlivých zúčastněných organizací. Letos to byly například Lesy hl. m. Prahy, Ekocom, Koniklec, Český svaz včelařů a další. Lesy Praha si připravily stanoviště ve znamení Mezinárodního roku lesů, tedy vyprávění o stromech, dřevu a zvěři. Zaujala i malá výstavka lesnických pomůcek, nejrůznější sbírky dřev, šišek a jiných přírodnin, ale největším lákadlem byla opět samozřejmě naše živá sova Čenda. Na odpoledne jsme doplnili stanoviště ještě o malou tvořivou dílničku, kde se vyráběly a malovaly dřevěné medaile. Akce byla podle počtu a ohlasů návštěvníků opravdu vydařená.

 
20. 4.: Den Země s MŠ Markušovou a MŠ Dubnovou – Hostivařský lesopark
Odpoledne plné her a soutěží v Hostivařském lesoparku pro děti a rodiče připravil učitelský sbor mateřských školek ve spolupráci s naší organizací Lesy Praha.
Naše tradiční stanoviště o dřevinách a zvěři jsme doplnili stanovištěm o ptácích. Hlavním lektorem byla naše sova Čenda.
 
26.4.: Den Země s Prahou 11 – parčík u metra Opatov
Naši lesníci si připravili aktivity pro zájemce s tematikou Mezinárodního roku lesů, tedy vyprávění o lese a lesnictví. Kromě již známých oblíbených skládaček, čichaček a hmatek, zajímaly návštěvníky lesnické pomůcky i informace týkající se hospodaření v pražských lesích. Krásným zážitkem byl koncert trubačů na lesnice.

 
2. 5.: Den Země s Prahou 8 – parčík u radnice MČ
Již druhým rokem jsme se přidali k oslavám Dne Země na Praze 8. Malí, větší i velcí návštěvníci, většinou z okolních mateřských a základních škol, se u našeho stánku seznamovali s pražskou přírodou a jejími obyvateli. Pro některé bylo velkým překvapením, že v Praze máme několik druhů sov, divoká prasata, lišky a spoustu dalších živočichů. Pražští lesníci si také připravili zajímavé aktivity o lesních dřevinách a příchozí návštěvníci si mohli vyzkoušet některé lesnické pomůcky, dalekohled, ochrannou přilbu nebo neprořezné boty. Bohatou nabídku aktivit doplňovala navíc ukázka živé sovy pálené, která se stala středem pozornosti i pro místní radní.

 
30. 4.: Den Země v Toulcově dvoře
Oslavy Dne Země mají na Toulcově dvoře svoji dlouholetou tradici a Lesy hl. m. Prahy se jich letos opět se svým stánkem účastnily. Lesníci ze střediska ekologické výchovy si pro návštěvníky všech věkových kategorií připravili stánek přibližující zvěř žijící v pražských lesích. Každý návštěvník tak mohl například porovnat váhu parohů anebo třeba mohutnost rohů zvěře. Mnoho návštěvníků bylo překvapeno druhovou bohatostí pražských lesů. Také si vyzkoušeli počítání letokruhů u dřeviny či potrápili svoji trpělivost u na první pohled jednoduché skládačky dřevěného koláče. Zajímavé bylo, že většina rodičů si se skládačkou těžko poradila, ale děti je zvládaly s přehledem. Pro soutěživého návštěvníka zde byla připravena i malá soutěž v odhadu počtu semínek ve sklenici.