Ptačí trylky 2010 – Kunratický les (10. – 18. září)

23. 9. 2010

Kunratický les se již tradičně v září proměnil na celý týden ve velkou tvůrčí dílnu a učebnu zároveň. Probíhal zde již třetí ročník tvůrčích a přírodovědných dílen pod širým nebem – „Ptačí trylky, aneb ptačí stezkou Kunratickým lesem“, který spolupořádají Lesy hlavního města Prahy ve spolupráci s Českou společnosti ornitologickou a výtvarnice Marie Brožová.

Letošní ročník byl zahájen malou ochutnávkou programu již 10. a 11. září v OC Chodov. Tady začala paní Brožová pracovat na velkoformátovém obraze „Slunce dravců a Měsíc sov“.


Od neděle se pak všechny dílny přesunuly do Kunratického lesa v okolí Velkého altánu. Přes vrtkavé počasí se na Ptačí trylky do Kunratického lesa vydalo na 4 500 malých i velkých. Dopoledne patřila především školám, letošního ročníku se zúčastnilo na 52 tříd z 28 základních škol, odpoledne pak přicházeli všichni, kdo měli chuť zapojit všechny smysly a o přírodě se dozvědět co nejvíc.

Čekala tu na ně pastelková dílna paní malířky Marie Brožové, která přímo v lese tvořila další ze svých velkoformátových obrazů a vysvětlovala svou pastelkovou techniku. V tvořivé dílničce se během týdne vyrobilo z přírodních materiálů mnoho ptáčků, soviček, medailí i lesních skřítků.

Obrovský zájem byl o stanoviště České ornitologické společnosti, kde díky zkušenosti odborníků po celý týden probíhaly ukázky kroužkování ptáčků.

Děti i dospělí si tak mohli úplně zblízka prohlédnout např. králíčka obecného i ohnivého, sýkorku modřinku, koňadru i parukářku, šoupálka, budníčka, pěnici černohlavou, a dokonce i sojku.
Na ptačí stezce zase na děti čekaly hravé úkoly na téma ptačí svět. Mohly si tak vyzkoušet, jak si počíná třeba strakapoud při získávání potravy nebo jak se hrabe hrabavým či vyzkoušet potápění jako kachny.
Neživou část přírody si děti užily na stanovišti Duše kamenů, kde si díky geologickým kladívkům mohly zahrát na výzkumníky a podívat se, zda není uvnitř skrytý pozdrav z pradávného moře ve formě malého trilobita.

A protože „nejen lítá, co peří má“, díky sdružení Nyctalus nás v Kunratickém lese přes den a zblízka navštívili i netopýři.

Tradičně velký zájem byl o letové ukázky dravců a sov sdružení Merlin.

Celotýdenní akce „Ptačí trylky aneb ptačí stezkou Kunratickým lesem“ navázala na úspěšné minulé dva ročníky „Duše stromů“ ve Stromovce a „Po stopách lesní zvěře“ v Kunratickém lese. Osvědčilo se propojení výtvarného a přírodovědného náhledu na přírodu.
Pár čísel nakonec:
Celkový počet účástníků Ptačích tryků (včetně prezentace v OC Chodov) 7 000.
Z toho cca 1500 školáků z 28 základních škol.
Během týdne členové České ornitologické společnosti okroužkovali 107 ptáků v 15 druzích. Někteří okroužkovaní jedinci se na nás přišli podívat i vícekrát.
Mediálními partnery akce byl Český rozhlas 2 – Praha, Domino a dětský internetový server Alík.cz.

19. 9. 2010, Ing. Petra Fišerová

Podrobnou fotogalerii z celého týdne najdete zde:
Prezentace v OC Chodov – 11. 9.
Ptačí trylky – Kunratický les – neděle 12. 9.
Ptačí trylky – Kunratický les – pondělí 13. 9.
Ptačí trylky – Kunratický les – úterý 14. 9.
Ptačí trylky – Kunratický les – středa 15. 9.
Ptačí trylky – Kunratický les – čtvrtek 16. 9.
Ptačí trylky – Kunratický les – pátek 17. 9.
Ptačí trylky – Kunratický les – sobota 18. 9.
Tisková zpráva k akci ke stažení.