Jarní sázení 2010

28. 6. 2010

Lesy hl. m. Prahy během letošního jara vysadily přes 133 000 ks sazenic lesních dřevin a osadily více než 12 ha plochy. V druhovém složení výrazně převažují sazenice dubu, následuje buk a lípa.
Do jarních výsadeb se zapojily i děti z mateřských, základních a středních škol v rámci ekologické výchovy. Spolu s lesníky tak vysázely na 5 500 ks sazenic. Stejně jako v loňském roce se sázelo v Kunratickém lese a Chuchelském háji, v Prokopském údolí nebo v Bohnicích.

Nesází se ale jen v lese. V loňském roce se vrbovými řízky vylepšovaly břehové porosty na Rokytce v oblasti suchého poldru Čihadla a letos sázeli druháčci ze základní školy Kunratice vrby na rybníku Labuť v Kunratickém lese.
Některé třídy se jarního sázení účastnily již poněkolikáté, a tak mohly zkontrolovat úspěšnost svých předchozích výsadeb a najít si ten „svůj“ strom.
Mezi zúčastněnými školami byly například: ZŠ U Krčského lesa, ZŠ Slivenec, ZŠ Vodičkova, ZŠ bří Venclíků, ZŠ Na Beránku, ZŠ E. Beneše, MŠ Janouchova, MŠ Hrabákova, MŠ Stachova, MŠ Sulanského, MŠ V Benátkách, MŠ Madolinka.
Letos se do výsadeb zapojila v rámci akce Magistrátu hl. m. Prahy Máte svůj strom i široká veřejnost.
Lesy hl. m. Prahy každoročně vysadí v průměru okolo 60 – 80 000 ks sazenic. Druhová skladba se přizpůsobuje stanovišti. Nejvíce jsou zastoupeny sazenice dubu, buku a lípy, z jehličnanů převažuje borovice, tedy druhy odpovídající přirozenému složení porostů v oblasti Prahy.
Při trvale udržitelném lesním hospodaření se les musí průběžně obnovovat, tj. přestárlé, nevhodné či nemocné porosty vytěžit a uvolněné plochy znovu zalesnit vhodnou druhovou skladbou. Při obnově porostu se přísně dodržuje maloplošný systém.
Výměra lesů na území Prahy vzrostla za posledních sto let téměř o třetinu. V současné době lesní porosty zaujímají přibližně 10 % z celkové rozlohy města.
 


 
Příspěvková organizace Lesy hlavního města Prahy byla založena v roce 1992. Tato organizace se prostřednictvím svých středisek vodních toků, lesů a okrasných školek a zahradnictví stará o více jak 2 400 ha městských lesů, lesní zookoutky, provádí údržbu více než 90 malých vodních toků na území Prahy a spravuje více než 100 vodohospodářských děl (rybníků, retenčních nádrží, dešťových usazovacích nádrží a přehrad). Dále dodává rostlinný materiál pro výsadby městské zeleně. Počátkem roku 2008 vzniklo v rámci této organizace za podpory Magistrátu hl. m. Prahy středisko ekologické výchovy, které zajišťuje aktivity zahrnující environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu s tematickým zaměřením na les a vodu na území Prahy.