Zelené srdce Prahy – akce v rámci Týdne lesů

12. 5. 2009

12. května 2009 proběhla v Kunratickém lese zajímavá lesnická akce pro základní školy i veřejnost. Přišlo na 600 dětí a dospělých, kteří měli možnost se blíže seznámit s lesem a lesním hospodařením.


Na trase byla připravena stanoviště z oblasti lesnictví, lesního hospodářství i lesního ekosystému. Děti i dospělí si tak mohli například zasadit sazenici nebo přístroji změřit výšku a objem stromu, seznámit se s lesnickými mapami a tabulkami, prohlídnout si různá paroží, lupou pozorovat kůrovce nebo vyzkoušet si znalost dřevin. Lákadlem byla i ukázka kácení a svážení kmenů pomocí koně a vyvážecí soupravy. Velký úspěch měl sokolník se svými dravci i malá výtvarná dílnička.

Aby atmosféra byla úplná, každou skupinu na startu na trasu odtroubili trubači na lesnice. Celkem se zúčastnilo přes 600 dětí základních škol a ostatních návštěvníků. A protože nám i počasí přálo, odcházeli všichni spokojení.

Tato akce byla součástí Týdne lesů, během kterého probíhají na celém území ČR nejrůznější lesnické akce pod vedením lesníků – lesních pedagogů.

Na zajištění akce se podílely Lesy hlavního města Prahy, Lesy ČR a. s., Vojenské lesy a statky a Ústav pro hospodářskou úpravu lesa Brandýs nad Labem.