Dílna Duše stromů ve Stromovce

1. 10. 2008

V rámci výtvarné soutěže Duše stromů pořádala výtvarnice Marie Brožová, známá svým projektem Obhajoba pastelky, ve spolupráci se Střediskem ekologické výchovy Lesů hl. m. Prahy stejnojmennou dílnu pro širokou veřejnost i organizované školní výpravy. Smyslem dílny bylo propojit umělecký a přírodovědecký pohled na přírodu a rozvinout citlivější vnímání nejen přírody, ale i mezilidských vztahů.

Akce se konala v parku Stromovka před bývalou Šlechtovou restaurací v týdnu od 8. do 14. září 2008. Byla určena pro nejen pro škol, ale i širokou veřejnost.


Součástí dílny Duše stromů byla pastelková dílna, ve které výtvarnice Marie Brožová po celý týden pracovala na velkoformátovém obraze Zvonění na lepší časy. Názorně vysvětlovala také svou „techniku pastelek“ a motivovala návštěvníky k tvorbě přímo na místě.

Výtvarnou část doprovázely bohaté jednodenní tvořivé programy spojené s tématem přírody. Prostřídala se zde např. výroba recyklovaného papíru, poznávání stop zvěře a dendrologická dílna.

Velký úspěch měli netopýři a dravci.

Pro nejmenší návštěvníky byla mimo jiné připravena pohádka Ferda Mravenec – práce všeho druhu Malého vinohradského divadla a program Lesní království.

Neděli zpestřil známý sochař a spisovatel Martin Patřičný přednáškou o práci se dřevem.
Na celé akci se spolupodílelo Středisko ekologické výchovy Lesů hl. m. Prahy, Odbor ochrany prostředí MHMP, akad. malířka Marie Brožová, občanské sdružení Merlin, ZO ČSOP Nyctalus a další.