Příměstský tábor Prahy 11

11. 8. 2008

Středisko ekologické výchovy Lesů hl. m. Prahy připravuje jednodenní programy s tématy z lesní pedagogiky a ekologické výchovy pro příměstské tábory Prahy 11. Každý čtvrtek zajišťujeme pro děti na celý den aktivity s přírodovědným zaměřením. Les využíváme jako přírodní učebnu, kde si můžeme hrát a bavit se a zároveň pozorovat a poznávat přírodu. Program probíhá v Milíčovském lese formou celodenní soutěže, ve které na děti čekají rozmanité úkoly, kde uplatní nejen zručnost, dobrý postřeh, hbitost a rychlost, ale i znalosti o lesním prostředí a přírodě.


Jeden z programů je zaštítěn postavou „Lesáka Bořka“, jehož zapeklité úkoly děti plní, aneb Po stopách lesáka Bořka. Celý den zakončuje táborák, u něhož se děti setkají s lesákem (pracovníkem ze střediska ekologické výchovy), který vyhodnotí a odmění jejich celodenní snažení. Druhá varianta programu je ještě více zaměřena na pozorování a poznávání Milíčovského lesa a děti se vydávají jako badatelé do lesa na průzkum.

V obou programech děti prověřují a rozšiřují své znalosti o stromech, rostlinách i zvířatech a zkusí si změřit výšku či stáří stromů, v dalších disciplínách rozvíjejí vnímání přírody jinými smysly než jen zrakem, a to především čichem a hmatem i sluchem, a v neposlední řadě je čekají i rozmanité pohybové úkoly mezi stromy i na louce. U dětí se snažíme probouzet zájem o přírodu a podporovat vnímavost vůči okolí a chápání souvislostí dění v lese.

Tábory probíhají po celé léto od začátku července do konce srpna.