POZVÁNKA: Zvířecí obyvatele hlavního města představí film Planeta Praha

27. 7. 2022

Každodenní dobrodružství našich zvířecích sousedů v hlavním městě zaznamenali tvůrci oceňovaného snímku Planeta Česko. Nový film Planeta Praha odkryje skrze desítky živočišných a rostlinných druhů fascinující městský svět zvířat, kterým v případě zranění či jiných potíží pomáhá naše záchranná stanice. Na výpravu za zvířecími hrdiny se do kin můžete vydat od 4. srpna.

Volavka popelavá Film Planeta Praha seznámí diváky s nečekanou pestrostí pražské přírody. „Doslova na každém kroku nás obklopují úžasné projevy života a my si jich většinou vůbec nevšimneme. To platí všude, ale právě Praha je v tomhle ohledu nečekaně bohatá,“ říká režisér Jan Hošek.

Jeho slova potvrzují i zkušenosti Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Ta už za deset let svého fungování ošetřila přes 37 tisíc divokých zvířat, která byla zraněná, vyčerpaná, osiřelá nebo jinak poznamenaná střetem s naší civilizací. S jejich příběhy se můžete seznámit na výstavě Taky Pražané, která je až do 8. srpna k vidění na Smíchovské náplavce.

 

Snímek Planeta Praha představí více než padesát živočišných a rostlinných druhů, které celkem dva roky sledovali filmaři v rušné metropoli. Slípka zelenonohá se odvážně uhnízdila v odkalovací nádrži bubenečské čističky, souboj mufloních samců probíhá v areálu Thomayerovy nemocnice v Krči a myšice křovinná se narodila kousek od hrobu Franze Kafky na Novém židovském hřbitově. Petřín je exkluzivním pražským domovem plcha velkého, který navštěvuje i tamní zrcadlové bludiště. Nádrž Slatina v Dubči zase slouží jako nocoviště pro statisíce středočeských špačků. A pak je tu také v Praze nikdy nezamrzající Vltava, kvůli které někteří ptáci přestali migrovat na jih či Smíchovské nádraží, kde specifické druhy rostlin odolávají zdánlivě nehostinnému prostředí.

Planeta Praha je dílem režiséra Jana Hoška, producenta Radima Procházky a deseti kameramanů v čele s Jiřím Petrem. Pro natáčení bylo použito celkem deset různých typů záznamových zařízení včetně termokamer či infrakamer. Díky tomu, že filmaři natáčeli postupně ve všech ročních obdobích, podařilo se jim zachytit celý životní cyklus zvířat. Komentář k filmu namluvil herec Jiří Macháček.