5000. pacient se zamotal do pytláckých háčků. Labuti propíchly křídlo a nohu

4. 12. 2020

Letošním pacientem číslo 5000 se stala zraněná labutí samice, která se svou rodinou žije na rybníce Kotlářka v pražských Košířích. Koncem listopadu se pro ni zaměstnanci naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy neváhali vypravit do ledové vody. Labuť, k níž nás přivolali místní obyvatelé, se chytla do pytlácké nástrahy se dvěma háčky spojenými lankem, kterou zde někdo nastražil na ryby. Jeden háček jí propíchl křídlo, druhý nohu a labuť se tak nemohla ani pořádně hýbat. Snažila se bolestivých předmětů zbavit, sama si ale háčky z těla vytáhnout nemohla. Přesto se nejdřív odchytit nenechala. Teprve náš třetí pokus v neděli 22. listopadu dopadl – za cenu „koupele“ jednoho z ošetřovatelů – úspěšně.

labuť chycená do pytlácké nástrahy

Po příjezdu do záchranné stanice jsme labuť prohlédli a v křídle a noze objevili zapíchnuté nebezpečné háčky. Pomocí kleští jsme přestřihli jejich ostré konce a poté háčky vyndali. Rány jsme ošetřili antibiotickým postřikem, a protože labuť byla vitální a dosud naštěstí v plné síle a protože rozhodně nevypadala, že by s námi chtěla strávit více času, ještě téhož dne jsme ji vrátili zpátky k její rodině na rybník. Od té doby ji monitorujeme a zdá se, že se jí daří dobře. Přestože v prvních okamžicích po vypuštění bylo znát, že ji noha ještě bolí, dnes už se pohybuje normálně.

Čekalo nás ovšem ještě jedno překvapení. Labuť měla ornitologický kroužek, a tak jsme zapátrali v evidenci, jestli jsme se s ní náhodou už někdy nesetkali. A naše tušení se záhy potvrdilo – už jednou se tato labuť do naší stanice podívala. V září 2017 jsme byli přivoláni k tehdy ještě nesamostatnému labutímu mláděti na Košíkovských nádržích na Chodově. Mladá labuť hůř chodila, nakonec u nás ale zůstala jen dva dny, protože neměla žádné vážné zranění a pravděpodobně se jen potloukla při trénování létání nebo ji vyčerpal útěk například před volně pobíhajícím psem. Rychle se zotavila, a tak jsme ji vrátili zpátky na rybník, aby rodiče svého potomka dlouho nepostrádali. Dneska už je dospělá a má svoji vlastní rodinu, kterou založila na druhé straně Prahy, na rybníce Kotlářka. To nás těší o to víc, že tento rybník naše organizace vybudovala v roce 2017 na místě původně suché retenční nádrže Homolka. Vznikla tak zcela nová vodní plocha, kterou mohou vodní ptáci a další živočichové využívat.

Labuť z Kotlářky nebyla ale té listopadové neděle naším jediným labutím pacientem. Kromě ní jsme vyjížděli ještě ke třem dalším labutím v centru města. Všem třem se do cesty připletlo tramvajové vedení na mostě Legií. Nárazy do trolejí na pražských mostech patří v případě labutí bohužel k těm vůbec nejčastějším příčinám zranění a mnohdy mají tyto střety navíc velmi vážné následky, jako jsou zlomená křídla, řezné rány nebo vnitřní krvácení. Nejhorší bývá situace v zimě: V centru se shromažďují velké skupiny labutí z Prahy i širokého okolí, protože Vltava v hlavním městě nezamrzá, a tak vodním ptákům slouží jako vhodné zimoviště, zároveň se zhoršuje viditelnost (brzká tma, mlha, déšť nebo sníh). Ze tří labutí zraněných na mostě Legií jedna kolizi s dráty bohužel nepřežila, druhá utrpěla vážná poranění křídla a zobáku a je stále v naší péči. Jen jedna vyvázla víceméně bez následků.

Kromě tramvajového vedení na pražských mostech představují pro labutě nebezpečí také volně pobíhající psi speciálně na pražských náplavkách a v okolí vodních ploch nebo rybářské háčky a vlasce ponechané ve vodě. Každoročně ošetříme 130–150 labutí.

Pokud se vám práce naší záchranné stanice líbí, můžete nás podpořit formou sponzorského příspěvku. Libovolnou částku můžete poukázat i přímo na péči o labutě. Děkujeme za jakýkoli příspěvek.