Návrat kalouse do Milíčovského lesa

26. 3. 2014

Tento týden se uskutečnilo vypuštění zachráněného kalouse ušatého do Milíčovského lesa ve spolupráci Záchranné stanice Lesů hl. m. Prahy a zástupců MČ Prahy 11. Kalous se po téměř roční péči v záchranné stanici vrací na území městské části, kde byl v zuboženém stavu nalezen.

Mládě kalouse ušatého se do Záchranné stanice Lesů hl. m. Prahy dostalo v květnu minulého roku z Jižního Města. Už se nikdo nedoví, jaká náhoda či tragédie způsobila, že se velmi malé mládě ocitlo mimo hnízdo. Prochladnutí a patrně i hladovění způsobilo, že mládě bylo přijato do záchranné stanice ve velmi zuboženém stavu a napadené parazity. Několik prvních dní doslova bojovalo o život. Tuto bitvu ale naštěstí vyhrálo a časem se zcela zotavilo. Protože však ještě i na podzim bylo menšího vzrůstu, odsunuli ošetřovatelé Záchranné stanice Lesů hl. m. Prahy jeho vypuštění do přírody raději až na jaro.

pav_0308

Kalous ušatý patří mezi nejčastější sovy naší přírody. Odhaduje se, že v ČR hnízdí 4000 – 7000 párů. Živí se především drobnými savci (hraboši, rejsky…). Přizpůsobil se i životu ve městech. Zajímavý zvyk mají samci, kteří při námluvách tlučou křídly o sebe.

 

logo-barva