Ne každé opuštěné mládě potřebuje pomoc člověka. Neznalost může i zabíjet

28. 2. 2014

Do záchranné stanice se v tomto období dostává velké množství mláďat zajíců. Většinou je přináší občané s dobrým úmyslem, kteří chtějí zachránit opuštěné mládě. Bohužel v takových případech bývá pomoc člověka naopak na škodu a může i zabíjet.

zajicek_2

Mláďata zajíců se rodí osrstěná a plně vyvinutá – vidí, slyší a mají zoubky. Příroda je vybavila dokonalým zbarvením, které je skryje před zraky predátorů, a navíc mají určitou dobu po narození i velmi nepatrný pach.

Jejich nejlepší obranou je tedy nebýt vidět, a proto u nich i jejich matka tráví co nejméně času, aby k nim predátory nepřilákala. Není tedy nic divného, že u mláděte jeho matka není, krmí ho pouze jednou až dvakrát denně, a to většinou pouze v noci.

Lidé často naleznou opuštěné mládě zajíce a domnívají se, že ztratilo svou matku a potřebuje nutně pomoc. Proto jej přinesou do záchranné stanice. Jejich šance na přežití je ale i přes veterinární pomoc velmi malá, protože odchov zajíců z volné přírody je v zajetí velmi komplikovaný.

Naleznete-li tedy mládě zajíce, které tiše sedí v trávě, nedotýkejte se ho a co nejdříve od něj odejděte. Pomoc nepotřebuje, není opuštěné. Kdyby bylo, hledalo by svou matku, běhalo by za lidmi či psy a pískalo by.

2013_03_06_102