Záchranná stanice hl. m. Prahy zahajuje provoz

1. 3. 2012

Od pondělí 5. 3. 2012 začne Záchranná stanice hlavního města Prahy přijímat zraněné a jinak postižené volně žijící živočichy nalezené na území Prahy. Je určena pro všechny druhy živočichů mimo rysa, medvěda a vlka. Na nonstop dispečinku záchranné stanice 773 772 771 lze nahlásit nález zraněného živočicha a zároveň toto číslo bude fungovat i jako infolinka pro veřejnost.

Záchrannou stanici od září loňského roku z pověření Magistrátu hl. m. Prahy provozují Lesy hl. m. Prahy. Protože se většina majetku záchranné stanice nacházela v dezolátním stavu a zcela zde chybělo zázemí pro intenzivní péči o živočichy a veterinární péči, zahájily Lesy hl. m. Prahy ihned stavební a úklidové práce a postupně vybudovaly základní zázemí pro péči o živočichy. V současné době se v záchranné stanici nachází zázemí pro intenzivní péči o zraněné živočichy a mláďata, zázemí pro ošetřovatele, veterinární ošetřovna, přípravna a sklad krmiva a karanténní místnost. Připravena je již i část voliér, které se na pozemku nacházejí.

Jedním ze základních úkolů všech záchranných stanic je i výchova a osvěta v oblasti péči o živočichy. Proto se již připravují plány vybudování zázemí určeného k tomuto účelu včetně expozice pro veřejnost.

stanice

Záchranná stanice může přijímat všechny druhy volně žijících živočichů, mimo rysa, medvěda a vlka.

Nejčastějšími zvířecími pacienty v Praze bývají poštolky, rorýsi, holubi, ježci, netopýři a zajíci. V březnových dnech lze očekávat, že prvním pacientem bude nejspíš mládě zajíce polního.
Ale pozor! Ne vždy potřebují nalezená osamocená mláďata naši pozornost a péči. Kdy je pomoc skutečně nutná, se dozvíte zde.

Záchranná stanice je 24 hodin denně veřejnosti k dispozici na telefonním čísle 773 772 771. Zde můžete oznámit nález zraněného živočicha nebo si zavolat pouze pro radu, např. v případě vniknutí živočicha do bytu apod.

Lesy hl. m. Prahy mají s péčí o volně žijící živočichy dlouholeté zkušenosti, neboť již desítky let provozují lesní zookoutky, které se těší velké oblibě Pražanů. Najdete je např. u hájoven v Malé Chuchli, Hostivaři či Kunratickém lese. Do těchto zookoutků budou umisťováni někteří trvale postižení živočichové záchranné stanice.

Tisková zpráva ke stažení v pdf.